Соломонска острва повукла признање Косова

0
574

Соломонска острва су повукла признање Косова, сазнаје “Коха” и то уз нагласак да је по први пут то учињено јавно, односно да је КТВ дошла у посјед документа о повлачењу признања а који је стигао косовским институцијама.

– Број признања Косова наставља да опада… У питању су Соломонска острва, суверена држава у Океанији која је током ове недјеље послала ноту о обустављању признања – јавља КТВ.

Ноту о повлачењу је 28. новембра примила косовска амбасада у Канбери, у Аустралији. КТВ тврди и да посједује овај документ.

– Заправо, у питању су два папира, први из канцеларије Соломонских острва у Аустралији у којем се наводи да Министарство спољних послова ове земље Косову шаљу одлуку о повлачењу признања – наводи КТВ.

А у другој, дипломатској ноти ове године, исто министарство се осврће на успостављање дипломатских односа Косова и Соломонских острва још у априлу 2015.

– Министарство спољних послова и трговине Соломонских острва има част да обавијести Министарство спољних послова Републике Косово да је након пажљивог разматрања и узимања у обзир наставка преговора између Београда и Приштине о коначном статусу Косова и Резолуције СБ УН 1244, влада Соломонских острва одлучила да повуче признање Косова као независне и суверене земље. Ова одлука коју су Соломонска острва донијела, остаје на снази све док се не заврше преговори уз посредовање Европске уније – наводи се у документу.

Међутим, КТВ тврди да косовско министарство спољних послова негира да је такав документ добило.

– Министарство спољних послова није официјелним каналима примило било какав званични документ који се тиче питања о којем је ријеч. Сматрамо да је то све наставак српске пропаганде – за КТВ је навео директор канцеларије за комуникације у овом министарству Сами Кастрати.

Према српским изворима, до сада су признање повукли Унија Комора, Гренада, Доминиканска Република, Суринам, Либерија, Сао Тома и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото, напомиње “Коссев”.

Косовски званичници министарства спољних послова све вријеме тврде да се ради о “лажним вијестима” и српској пропаганди.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

two + 9 =