Званичници РС поводом годишњице „Олује“: Етничко чишћење које никада није добило прави епилог

0
500
Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да злочиначка акција хрватске војске и полиције „Олуја“ представља тешко страдање цивила и етничко чишћење које никада није добило свој прави епилог.

– Никад нико то није осудио на прави начин у оквиру међународне заједнице. Та акција је протјерала људе и учинила тај простор етнички чистим, довела данас Србе у Хрватској у ситуацију да су изгубили своју конститутивност и да су постали мањина, која не значи много свима онима који тамо креирају политику – рекла је Цвијановићева у Добоју.

Цвијановићева је нагласила да се никада не смију заборавити жртве „Олује“, јер су то старци, дјеца и цивили, напаћени људи који су протјерани из својих кућа.

– То нису били војници са пушкама, то није био нико ко се тада борио, него напросто станивништво које је било присиљено да бјежи – нагласила је Цвијановићева.
Према њеним ријечима, добро је да су ти људи нашли свој дом, већином у Србији и Републици Српској и да су интегрисани у заједницу.

– Међутим, то не умањује чињеницу да су они на такав начин, брутално, били протјерани и да су убијани онда када су бјежали из својих домова – поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да остаје тешка и тужна чињеница, која говори да постоји огромно лицемјерство када је у питању међународна заједница, да се на исти начин не третирају жртве и да никада на исти начин није стигла казна све оне који су заслужили ту казну.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је, поводом обиљежавања 4. августа, Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“, да је у тој акцији Република Хрватска етнички очишћена од 250.000 Срба што је највећи злочин извршен у посљедњем рату на територији бивше Југославије.

– Срби у нацистичкој Хрватској убијани су у усташким логорима смрти али успјели су да преживе тај стравичан погром. Срби су успјели да опстану на својој земљи, на својим огњиштима, иако је нацистичка НДХ, по окрутности коју је примјењивала према српском, јеврејском и ромском народу шокирала чак и њемачке и италијанске фашисте. Нажалост, оно што је започето и није у потпуности извршено у Другом свјетском рату, Република Хрватска је остварила у овом посљедњем рату у ком је четврт милиона Срба протјерала са своје земље – изјавио је Чубриловић.

Он је рекао да је срамотно то што погром једног народа са своје територије, Република Хрватска данас прославља као дан своје побједе.

– Хрватска никада није санкционисала починиоце злочина над недужним српским цивилима почињене у војној акцији Олуја. Република Хрватска није осудила рушење, паљење и уништавање српске имовине и није у потпуности обештетила власнике те имовине – рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да су на велики српски празник, Светог Илију 1941. године хрватске усташе побиле, 506 Срба из Смиљана код Госпића, родног села великог српског научника Николе Тесле, а у овом рату су убили још 20 Срба послије чега је Теслино родно село остало пусто.

– Овај примјер судбине Срба у селу Смиљану најбоље илуструје судбину и злочин над Србима у Хрватској. Акција Олуја је симбол погрома једног народа, погрома који Срби, ма гдје живијели, никада не смију да забораве – нагласио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске оцијенио је да је веома важно то што Република Србија и Република Српска заједно обиљежавају годишњицу страдања и прогона Срба из Хрватске, како би сачували културу сјећања на етничко чишћење српског народа и будуће генерације упознали са великом жртвом српског народа.

Током злочиначке хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, док се 1.869 води као погинуло и нестало, од којих су већина цивили.

Међународни суд правде је 2015. године „Олују“ оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, иако многи свјетски експерти тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

У Сремској Рачи сутра ће бити обиљежен Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у акцији хрватске војске и полиције „Олуја“. Почетак церемоније предвиђен је у 19.30 часова.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here