Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ: Најтежи период тек предстоји

0
940
Ниједна држава, па ни БиХ, односно ентитети, неће моћи сами да превладају ову кризу без додатних средстава. Добро је што постоји новац од ММФ-а те што су се кроз макрофинансијску помоћ појавила и средства Европске комисије, која су за БиХ ријетко била доступна. Најтежи период, односно опоравак привреде, тек предстоји.
Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија.- Задовољан сам радом Савјета министара у овом кризном периоду. Подршка здравству, снабдијевање и финансијска подршка Српској, ФБиХ те Брчко дистрикту били су кључни задаци, као и да заштитимо здравствени сектор од неконтролисаног уласка на границама. Реаговали смо на вријеме, са међународним финансијским институцијама и Европском комисијом смо се договорили о подршци за здравство и привреду од око 700 милиона евра, а до краја јуна биће оперативно 616 милиона – поручио је Тегелтија.

ГЛАС: Када ће новац ММФ-а бити повучен са рачуна Централне банке БиХ? Очекујете ли додатне несугласице када је ријеч о том питању?

ТЕГЕЛТИЈА: Са међународним финансијским институцијама завршили смо преговоре о око 700 милиона евра за помоћ ентитетима и Брчко дистрикту у борби против вируса корона. Од тога је око 630 милиона кредитних средстава и око 80 милиона гранта. Мислим да смо урадили одличан посао, ако се узме да смо од 150 милиона евра у преговорима са ММФ-ом дошли до више од 330 милиона евра. Новац је на рачуну Централне банке и сада треба да буде поштован процес преноса на рачуне ентитета и Брчко дистрикта. Нажалост, почели су да се повлаче неки лоши политички потези и лицитира са процентима расподјеле између ентитета и Брчко дистрикта, а потом за расподјелу између Владе ФБиХ и кантона. Неразјашњени односи хрватских и бошњачких министара су пресликавање односа из ФБиХ и жао ми је што смо блокирани и што нема спремности за наредни корак. Све то је оставило лошу слику о нама, јер нико не може да схвати да уложите напоре да добијете што боље услове, буду вам одобрена средства и она не буду распоређена.

ГЛАС: Да ли ће у случају неповлачења новца БиХ морати да плаћа одређене пенале, односно да ли је нешто већ и плаћено због тога?

ТЕГЕЛТИЈА: У неколико наврата сам разговарао са представницима Централне банке. Они су истицали да им је потребна само промисорна нота Министарства финансија и трезора. Та нота им је достављена, али сада наводе да треба додатна одлука Савјета министара. Нисам сигуран да ли је у Централној банци БиХ у питању страх или опструкција, али још не постоји спремност да средства буду расподијељена, а камате теку. С обзиром на то да је овај аранжман ММФ-а програм помоћи у санацији посљедица пандемије, нема додатних пенала, осим редовне камате, али подсјећам све у БиХ да средства из макрофинансијске помоћи Европске комисије неће бити могуће повући док се не исплате средства ММФ-а те да ће и будући аранжмани са међународним финансијским институцијама, попут аранжмана са Свјетском банком, бити под знаком питања, јер смо показали дозу неозбиљности у веома озбиљној ситуацији.

ГЛАС: Докле се стигло са креирањем буџета институција БиХ за 2020. годину? На којим ставкама ће бити резова?

ТЕГЕЛТИЈА: Све оно без чега се може у овој години нећемо финансирати. Покушаћемо да остваримо финансијски оквир да бисмо могли да пружимо максималну подршку у санирању посљедица пандемије. Мислим да рокове имамо – то је 31. мај и нема разлога да буџет не буде усвојен. Вјерујем да ћемо у договору са свима изгласати буџет у оквирима који су неопходни за функционисање, а сав вишак искористити за борбу против пандемије.

ГЛАС: Централна изборна комисија је расписала за 4. октобар изборе, уз упозорење да је све под упитником, јер нема новца из буџета. Да ли је тај новац обезбијеђен?

ТЕГЕЛТИЈА: Одржавање локалних избора не зависи од тога да ли ће буџет БиХ бити усвојен, јер Савјет министара може донијети посебну одлуку о финансирању избора, за шта има средстава. Дакле, избори могу бити расписани и средства обезбијеђена. Оправдања за неодржавање избора, за оне који не желе изборе, нема и онај ко буде гласао против одлуке Савјета о финансирању избора биће јасан показатељ ко је за, а ко против одржавања избора. Нисам сигуран да је било ко од ових људи који изговор за неодржавање траже у наводном недостатку новца, спреман да се баш тако јасно изјасни да тражи пролонгирање да би поправио политичку ситуацију.

Аеродроми

ГЛАС: Када ће аеродроми у БиХ бити поново отворени?

ТЕГЕЛТИЈА: Савјет министара је на приједлог Министарства безбједности донио измјену одлуке о привременом затварању граничних прелаза у ваздушном саобраћају за промет путника. Изузетак су били хуманитарни летови, хитан медицински превоз, превоз с циљем трагања и спасавања те превоз поште и робе, као и технички летови без искрцавања путника и принудна слијетања, што је регулисано посебним одлукама. Сачекаћемо препоруку здравствених радника и све што буде рађено када је ријеч о том питању мора бити усклађено са другим државама.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here