Значајан пад СДС-а и ПДП-а у Сарајевско-романијској регији

0
291

Источно Сарајево добило је новог градоначелника први пут из СНСД-а, директно изабраног Љубишу Ћосића. Актуелни начелници потврђени су у пет од шест градских општина. До промјене, само персоналне, дошло је у Источном Новом Сарајеву, гдје је за Ћосићевог насљедника изабран страначки колега Јован Катић. Однос снага два коалициона блока искристалисан је у општинским скупштинама, а назиру се и обриси градске.

Оно што је обиљежило ове локалне изборе у односу на 2016. годину, јесте значајан „пад“ СДС-а и ПДП-а, и двије нове парламентарне странке у готово свим локалним заједницама – ДЕМОС и Уједињена Српска.

На политичкој позорници Источног Сарајева, без много изненађења – почетни је утисак резултата изборног дана. Ипак, по први пут у четврт вијека постојања, бастион коалиције СДС-ПДП, градску администрацију предаје кандидату СНСД-а – Љубиши Ћосићу.

– Дугујем захвалност прије свега СНСД-у, па потом и свима осталима али и онима који нису гласали за мене. Имаћу разлог више да им покажем зашто сљедећи пут треба да подрже ову причу – рекао је Ћосић.

У највећој општини – Пале нови-стари начелник Бошко Југовић. За разлику од првог мандата када је у скупштинским клупама имао опозициону већину, у обновљеном ће имати коалициону.

СНСД је освојио највише – седам мандата. Са окрњеном „Видовданском коалцијом“ – 13. Довољно за почетак у парламенту са 25 одборника.

У Источној Илиџи ситуација слична, али у корист другог коалиционог блока. СДС-ов Маринко Божовић и већина окупљена око СДС-а, али под условом да приступе три одборника ДНС-а, који су им се уочи избора „приближили“.

Милован Бјелица, у начелничкој позицији Сокоца, на прагу је трећег мандата. Но највише одборника, по свему судећи седам, имаће СНСД. Ипак и Бјелица би могао да обезбиједи тијесну већину уз коалирање са ДНС-ом.

У Источном Новом Сарајеву, међутим, нема дилема. Нови општински начелник, СНСД-ов Јован Катић, имаће комотну скупштинску подршку. Готово страначку. А на располагању су и ДЕМОС, Уједињена Српска и Странка за наш град.

У Источном Старом граду више него комотна већина за СДС-овог начелника. Рекордер Бојо Гашановић загазиће у четврти мандат и имаће десет страначких од укупно 13 одборничких мјеста.

И у Трнову начелнички мандат продужиће СНСД-ов Драгомир Гаговић који уз четири страначка одборника рачуна на још четири коалициона. Или најмање осам од укупно 13.

У коалицији окупљеној око СДС-а не скривају да им у двије од три локалне заједнице у којима су добили начелничке позиције поредак у скупштинским клупама зависи од ДНС-а.

– Разговори теку и то ће се урадити на нивоу Градског одбора и сигурно да ће се та сарадња озваничити потписивањем коалиционог споразума, пошто ДНС више нема сарадњу са СНСД-ом. То је сада једина могућа опција која је на нивоу града реална – рекао је Миодраг Ковачевић, предсједник ОО СДС-а Пале.

Обје коалиције имају рачунице у властиту корист за градску скупштину која се очекује тек у фебруару.

Окупљена око СДС-а, уз ДНС-ову подршку, вјерује у срећу у комплексним операцијама и додатне међустраначке преговоре. А она око СНСД-а има сигурних минимално 15 одборника. Свака од шест општина, сразмјерно величини, бира из својих редова градске одборнике.

Из Пала осам од укупно тридесет једног. СНСД рачуна на пет. Другој страни преостају три.

У Источној Илиџи омјер снага би могао да буде два према четири за СДС. Или евентуално по три за обје коалције.

Равномјерна подјела најизвјеснији је резултат за Соколац, а за Источно Ново Сарајево уз однос три према два, реалне шансе постоје и за исход – 4:1, у корист СНСД-а и партнера.

У Источном Старом граду извјесна су сва три СДС-ова одборника, а у Трнову сва три за СНСД и коалицију.

Нови градоначленик каже већина ће бити на његовој страни и без „помоћи“ бубња. А он ће морати да се активира у двије општине.

Док странке и коалиције још праве калкулације, већ је јасно. Деценијски неприкосновени владари у граду – СДС и ПДП – у недјељу су претрпјели још један пораз.

Око 3.500 мање бирача за СДС у односу на 2016. годину и 2.500 за ПДП.

СДС је изборе изгубио и у матичној општини страначког предсједника Мирка Шаровића – Источном Новом Сарајеву, гдје је трећа партија по броју гласова.

У Палама и Трнову чак четврта. ПДП, међутим, у Источном Новом Сарајеву и Трнову није прошао ни изборни цензус, а у Палама и Сокоцу потиснут је на 5. мјесто.

СНСД и ДНС биљеже благи раст, а ДЕМОС и Уједињена Српска постају парламентарне општинске партије. ДЕМОС у пет општина, Уједињена Српска у четири.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

20 − 14 =