Željku Grujiću “Vidovdanska povelja”

0
548

Književnik i publicista Željko Grujić sa Pala dobitnik je ovogodišnje “Vidovdanske povelje” koja će mu biti uručena u četvrtak, 28. juna, na Sokocu na centralnoj pjesničkoj večeri “Vidovdanskih pjesničkih susreta na Romaniji”.

Ova književna manifestacija biće održana u porti Crkve Romanijska Lazarica na Sokocu od 19.30 časova, u organizaciji Književnog kluba “Romanija” i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta”.

Predsjednik sokolačke “Prosvjete” Jadranka Janković rekla je Srni da je komisija za dodjelu nagrade odlučila da ove godine “Vidovdansku povelju” ponese književnik i publicista Željko Grujić za zbirku pjesama “Stid i mjesečina”.

“Vidovdanski pjesnički susreti zadržali su i nakon 26 godina trajanja svoju okosnicu samim tim što čuvaju tradiciju ove književne manifestacije, ali se prilagođavaju novom vremenu i nude drugačije sadržaje sa pjesnicima gostima koji su prvi put na Romaniji”, ocijenila je Jankovićeva.

Ona je rekla da se ovogodišnji pjesnički susreti na Sokocu odvijaju u dva segmenta.

Prvi dio ove književne manifestacije predstavljaće poetski pomen na Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik”, gdje će stihove govoriti regionalni pjesnici i gosti iz drugih krajeva Republike Srpske i Srbije, kao i učenici sokolačkog Srednjoškolskog centra u četvrtak, 28. juna.

Istog dana od 19.30 časova u porti Hrama Romanijska Lazarica na Sokocu biće održano centralno pjesničko veče na kojem će svoje stihove, osim ovogodišnjeg laureata, govoriti raniji dobitnici ove nagrade – Boro Kapetanović i Zoran Kostić, te gosti koji prvi put dolaze na Romaniju Gordana Đilas iz Novog Sada, Mirko Vuković iz Banjaluke, kao i više pjesnika regionalnog udruženja.

Raniji dobitnici “Vidovdanske povelje” su, između ostalih, i Matija Bećković, Branko Brđanin Bajović, Rajko Petrov Nogo, Dara Sekulić, LJubivoje Ršumović, Ranko Pavlović, Dobrica Erić i Đorđo Sladoje.

U okviru manifestacije, u Narodnoj biblioteci Sokolac biće promovisana knjiga pjesnika Milanka Borovčanina Romsoka pod naslovom “Priče sa planina” u četvrtak, 28. juna, od 18.00 časova.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here