Зељковић: Трећа фаза вакцинације против вируса корона крајем маја

0
163

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да би трећа фаза вакцинације против вируса корона у Српској требало да почне крајем маја, када ће, између осталих, бити вакцинисани медијски и просвјетни радници и полицијски службеници.

Зељковић је навео да је план да се иде паралелно са вакцинацијом ових група грађана, те изразио наду да ће се процес завршити у што краћем периоду.

– Република Српска располаже са око 130.000 до 150.000 вакцина, а очекује се да ће нам ускоро стићи додатних око 250.000 доза за већи обухват вакцинације – рекао је Зељковић за Независне новине.

Он је истакао да је циљ да до краја маја буде 100.000 лица вакцинисаних првом дозом, те да је највећи изазов обезбјеђивање вакцина, али и да грађани буду заинтересовани за вакцинацију.

Зељковић је навео да се Српска тренутно налази у другој фази вакцинације, која обухвата особе старије од 65 година и особе са више хроничних болести, те да је преостало још 60.000 старијих од 65 година су се пријавили, а још нису вакцинисани.

Говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацији, он је навео да подаци указују да се Српска припрема да уђе у повољнију епидемиолошку ситуацију.

– Међутим, тренутна ситуација, поред стабилизације и даље је неповољна, са високим бројем позитивних лица на дневном нивоу. И даље је неизвјесно у којем правцу ће ићи и то зависи од нас – рекао је Зељковић.

Када је ријеч о потврди о вакцинацији коју особа добије у здравственој установи у којој се вакцинише, он је напоменуо да она важи унутар Српске.

– Када особа заврши комплетну вакцинацију може од Института да добије потврду која је заштићена кодом, који је немогуће фалсификовати – рекао је Зељковић.

Он је поручио грађанима да је најважније да знају да су све вакцине које долазе у Српску контролисане и сигурне, те да је мала разлика између вакцина када је ријеч о ефикасности.

– У Српској нисмо имали ниједно озбиљније нежељено дејство као посљедицу вакцинације, него су то била блажа нежељена дејства, попут температуре, малаксалости, болова у мишићима, на мјесту убода или општа слабост – појаснио је Зељковић.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

15 − nine =