Зељковић: Српска чека више података о руској вакцини

0
504
Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас да очекује више информација о руској вакцини против вируса корона како би могао заузети одређени став о томе.

Он је истакао да руска вакцина регистрована при Агенцији за лијекове Руске Федерације.

– У складу са тим, нама су неопходни додатни подаци о тестирањима која су вршена, те који систем квалитета и стандарде та вакцина испуњава – рекао је Зељковић, пренијела је Срна.

Он је рекао да је Агенција за лијекове БиХ дужна да уради процјену сваког медицинског производа, додајући да вакцине спадају у високоризичне лијекове.

Руски предсједник Владимир Путин саопштио је јуче да је у Русији регистрована прва на свијету вакцина за превенцију ковида 19, коју је развио Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеј“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције.

– ФБиХ није контактирала никога од руских произвођача вакцине за коју је у уторак објављено да је регистровало и одобрило руско министарство здравља. У погледу набавке вакцине слиједиће политику Европске уније, став свјетских здравствених стручњака и препорука водећих истраживача – потврдио је за Н1 помоћник министра здравства ФБиХ Горан Черкез.

Раније је из Министарства цивилних послова БиХ потврђено да је БиХ међу земљама које ће имати једнак приступ набавци вакцине против Ковид-19 када буде доступна, те да ће за све државе, па самим тим и за БиХ, бити обезбијеђено 20 одсто вакцина у односу на број становника.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here