Жељка Цвијановић: Српска и у пандемији испунила све обавезе, не одустајемо од планираних пројеката

0
566
Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су институције Српске упркос свим изазовима током прошле године одговориле задацима и испуњавале своје обавезе, те да је приоритет у овој години реализација инфраструктурних и енергетских пројеката дефинисаних са Србијом.

 

Говорећи о економској и политичкој ситуацији у Републици Српској, Цвијановићева је у интервјуу Срни истакла да је упркос веома тешкој протеклој години, која је била у знаку короне и значајних рестрикција, буџет извршавао све своје обавезе.

– Нисмо одустали ни од значајних инфраструктурних пројеката, а подршка здравственом сектору, као и привреди била је значајна у овом тешком периоду. Политичка ситуација је такође стабилна иако смо имали одређена преслагавања у оквиру владајућег блока, али Влада има скупштинску подршку и може несметано да ради и посвети се изазовима које је управо изазвала корона, али и свим редовним пословима – оцијенила је предсједник Републике.

На питање да ли ће Република Српска успјети да се избори са економским посљедицама које је изазвала пандемије вируса корона, Цвијановићева је одговорила да иако ће криза изазвана короном трајати још неко вријеме, сигурна је да ће бити очувана финансијска стабилност, упркос томе што је аранжман са ММФ-ом доведен у блокаду.

– Непримјерено је у овако тешким околностима, кад се боримо за здравље људи и очување привреде, инсистирати на стварима у Писму намјере у вези са којима немамо сагласност већ више година, а поготово тражити премјештање надлежности са једног на други ниво. Зато је добро што Влада трага и за другим изворима финасирања без тешких политичких условљавања и сигурна сам да ће се обавезе према буџетским корисницима и даље редовно извршавати. Велики је успјех што није дошло до смањења плата и других давања – констатовала је Цвијановићева.

Институције реаговале ефикасно и благовремено на пандемију

Она је оцијенила да су институције Републике Српске реаговале благовремено и ефикасно на пандемију и да не види да је било шта урађено лошије ако се изврши поређење чак и са високоразвијеним земљама.

– Ко је хтио да види могао је видјети како у највећим силама свијета медицинари протестују јер немају ни заштитне маске, а раде непосредно са зараженим лицима, а то је било у вријеме кад смо ми већ имали адекватне и залихе и снабдјевеност медицинском опремом. Али, неки ће увијек критиковати. Осим тога, наше су мјере и данас избалансиране како не бисмо додатно гушили одређене привредне секторе.

Наравно да су поједине дјелатности значајно погођене, али примјера ради, у угоститељству, гдје смо имали замјерке од ових дјелатника, код нас је било значајно дуже радно вријеме у односу на окружење, а поготово земље Европске уније јер у многима су угоститељски објекти мјесецима потпуно затворени. Наравно, сви су забринути за своје послове и то се мора разумјети, али сматрам да и онда кад критикујемо морамо бити барем мало реални и погледати око себе – рекла је Цвијановићева.

На питање како коментарише улогу Централне банке БиХ која је једина централна банка у свијету која није реаговала у вријеме пандемије и помогла опоравку привреде, предсједник Републике је нагласила да Централну банку види као институцију која нема улогу коју треба да има.

– Превише су заробљени страним диктатом и смјерницам које су некад инициране управо од међународног фактора, па није ни чудо што данас и грађани и привреда кажу да је то бескорисна институција без стварне друштвене одговорности. Ја бих томе додала и неинвентивна и окоштала – оцијенила је Цвијановићева.

Говорећи о значају институција Републике Српске уопште, а и у вријеме пандемије вируса корона гдје се Српска бори да добије прву испоруку руских вакцина захваљујући ангажману својих институција, јер је Ковакс програм заказао, Цвијановићева је нагласила да је власт у Српској због разних притисака, и политичких и финасијских, настојала јачати институције, јер су свјесни да без њих грађани неће добити оно што им припада, а Република Српска би изгубила и суштину и смисао.

– У свим кризама се то показало пресудним – од поплаве, па сад до ове велике глобалне здравствене кризе – констатовала је Цвијановићева.

Што се тиче вакцина, додала је она, ту се мора радити на више фронтова.

– Наравно да је проблематично оно што се дешава са набавком путем Ковакс програма, али наши су напори усмјерени и на добијање руске и кинеске вакцине, односно свих расположивих вакцина којима ћемо заштитити наше становништво – истакла је Цвијановићева.

Она је навела да је велико незадовољство међу званичницима ЕУ због кашњења испоруке наручених вакцина.

– Свакако да ће се то одразити и на нас, уствари, већ се одражава, јер смо везани за те набавке. Колико разумијемо, проблем у ЕУ је искључивост приликом одабира вакцина. Тамо су, вјероватно из политичких разлога, настојали заобићи, руске и кинеске вакцине, а опет западни снабдјевачи су покрили Америку, Израел и Велику Британију, док је ЕУ остала на репу тог ланца снабдијевања. Наравно има појединачних чланица ЕУ које су директно радили набавку и са руским и кинеским произвођачима, и вјероватно ће тамо процес вакцијације ићи бољим темпом – рекла је Цвијановићева.

Поштовати напоре здравствених радника

На питање да ли је задовољна понашањем становника Српске у вријеме пандемије, предсједник Републике је нагласила да је задовољна првенствено нашим здравственим радницима, наводећи да смо дужни да поштујемо напоре које улажу све ово вријеме, али, наравно, и нашим грађанима.

– Схватили смо да је опасност велика и да су мјере оправдане, уосталом, у цијелом свијету су на снази ригорозне мјере, тако да је и то, вјероватно, допринијело јачању свијести да се морамо штитити. Разумљиво је да је млађим генерацијама теже да се одрекну дружења и окупљања, али мислим да се огромна већина њих придржава мјера којим штите своје здравље – рекла је предсједница Српске.

Говорећи о раду Владу у протеклом периоду, Цвијановићева је указала да Влада ради у заиста тешким околностима и то треба разумјети.

– Као и у свакој влади, има видљивијих и мање видљивих, не мисилим само по медијским наступима, већ по резултатима. С обзиром на то да Влада има своје планове и стратешке документе, по њиховој реализацији се мјери и учинак. Али, ипак, за сваку Владу је важно да не живи само свој обични административни живот, већ и да води активан дијалог са свим групацијама. Мислим да се Влада добро носи са изазовима које је наметнула пандемија, а то је у овом периоду најважнији приоритет – истакла је Цвијановићева.

На питање да ли је скупштинска већина у Републици Српској стабилна, предсједник Српске је рекла да иако је дошло до одређених измјена у оквиру владајуће коалиције, скупштинска већина је ту и она је стабилна.

– Водила сам тространачку коалициону Владу, која није имала оволику подршку у паламенту, па смо рјешавали проблеме, тако да то и ова влада свакако може. Кључна је опредијељеност коалиционих парнтера да одрже јединство, а то можете ако имате исте циљеве. Увијек изгледа политички трагично кад сте у коалицији и говорите како сте на линији коалиционе политике, браните је и хвалите, а онда игром случаја изађете из коалције, па причате како је то све погрешно. Неозбиљно је то. Нама треба стабилност да бисмо могли рјешавати проблеме, зато је увијек важно да су нам институције стабилне и ефикасне – поручила је Цвијановићева.

Сарадња Српске и Србије добра

Када је ријеч о сарадњи Српске и Србије, Цвијановићева је рекла да је већ годинама та сарадња добра, не само што је природно да се има такав однос, већ и зато што је испуњена суштинским стварима у свим областима.

– То наши грађани виде и цијене. Многима се та сарадња не свиђа, али пошто знамо да није уперена против било кога, не оптерећујемо се тим стварима. Предсједници Александар Вучић и Милорад Додик су још прије неколико година трасирали тај пут садржајне и свеобухватне сарадње и то је постао стандард за наше институције – рекла је Цвијановићева.

Упитана да прокоментарише критике из политичког Сарајева, чак и захтјев групе посланика странака из ФБиХ упућен Уставном суду БиХ да преиспита концесије Републике Српске за хидроелектране у горњем сливу ријеке Дрине – Бук Бијела, Фоча и Паунци, као и изградњу аеродрома у Требињу, предсједник Српске је констатовала да само немоћан и несрећан човјек стално хистерише, а онај ко је стабилан, лати се посла.

– Било би добро да у Сарајеву пригрле било који пројекат који је добар за грађане, али то њих не интересује, Они гањају неке политичке вјештице и сва им се политика свела на то. Увијек причају исту причу, ко год шта уради њима је то подривање државе, урушавање суверенитета, неко заобилази институције БиХ… Демагогија и деструкција нон-стоп, охрабрена од појединих странаца. Дакле, ово су нам важни пројекти и срећни смо што их Србија жели реализовати. И треба отклонити све баријере и усмјерити сву енергију да се они и реализују – закључила је Цвијановићева.

На питање да ли се реално у овој години може очекивати реализација неких значајнијих и крупнијих пројеката у Републици Српској с обзиром на економску ситуацију, ЦВијановићева је рекла да су институције Српске посвећени томе, иако су огромна средства отишла у приоритете које је наметнула пандемија – у здравство и подршку привреди.

– Наш је приоритет реализација инфраструктурних и енергетских пројеката дефинисаних са Србијом. Било би добро да и са ФБиХ можемо дефинисати ствари које су важне за грађане оба ентитета, али за љубав увијек треба двоје. Отоврени смо за сарадњу са свима у нашем окружењу и вјерујем да ће доћи вријеме кад ће нас више водити разум, него потреба за оспоравањем – истакла је Цвијановићева.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here