ЗЕЦ: Размишљати о свету у коме живимо

0
650

Предсједник Научног друштва економиста Србије Миодраг Зец рекао је вечерас на Палама, пред почетак јавне трибине о теми „Концепти, митови развоја и историјске поуке“, да своја предавања користи да анимира слушаоца на размишљање о свијету у којем живи и да постави себи једноставно питање – зашто су неки богати, а други сиромашни.
„Теме трибине су модели развоја и разни митови заблуде који поводом тога постоје са једном идејом – да ли ми можемо нешто аутентично направити или само слијепо слушамо директиве које нам дају неки људи и народи који су радили потпуно супротно у времену када су били слични нама“, навео је он.

Зец је напоменуо да Велика Британија излази из ЕУ, док се другим земљама говори да уђу у Унију, гдје нема пријема без уступака.

„Нажалост, то се политички тако продуцира – само уђи у ЕУ, па ће бити све у реду, али неће бити у реду“, додао је он.

Он је указао на то да ЕУ нема базичну идеју – идеју идентитета, као и да сви хоће да владају Европом.

Зец каже да му ЕУ личи на бившу Југославију, гдје је свако дошао нешто да узме.

Декан Економског факултета Радомир Божић рекао је да је вечерашња трибина организована у оквиру програма посвећног Дану овог факултета који ове године обиљежава 67 година, што обједињује традицију Економског факултета у Сарајеву, те 26 година рада на Палама.

Божић истиче да је вечерашња трибина посвећена неким изазовима везано за моделе развоја, једном од горућих и актуелних питања.

Он је рекао да ће 22. новембра, на Дан обиљежавања Економског факултета бити одржан округли сто у вези са законом о високом образовању и изазовима које актуелни тренутак поставља пред високо образовање.

Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву има 84 студента уписана на два студијска програма, те 19 студената на мастер студијама.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here