Završen Prvi festival zanatskog piva u Palama

0
560

Na Palama je danas završen Prvi festival zanatskog piva u organizaciji Udruženja građana za promociju zanatskog pivarstva „Kištra“ iz Istočnog Sarajeva, na kojem učestvuje pet izlagača.
Član Udruženja građana za promociju zanatskog pivarstva „Kištra“ Vuk Vučetić rekao je novinarima da su prvi put u Palama organizovali Festival zanatskog piva, uz pomoć Grada Istočno Sarajevo.

„Tokom sajamskog dijela manifestacije svi izlagači će imati priliku da predstave svoja piva i objasne posjetiocima na koji način se proizvodi zanatsko pivo“, rekao je Vučetić.

On je naveo da na festivalu učestvuje pet izlagača sa prostora Istočnog Sarajevu, a to su „Birokrata“, „Šerpasi“, „Kurtenđur“, „Badžo“, „Gazdino“.

Vučetić je dodao da će u večernjem dijelu festivala publiku zabavljati sarajevski bend „Sandej storis“.

Udruženje će centralni festival organizovati 4. avgusta u Istočnom Novom Sarajevu, kaže Vučetić, na kojem se očekuje 20 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore.

Izlagač i član „Birokrata“ Pero Ćeklić kaže da je ovdje svako pivo različito, a prednost koju imaju je kvalitet.

Marko Veletić, član Udruženje „Kištra“, istakao je da su registrovani prošle godine kako bi mogli organizovati ovakve festivale, a svrha Udruženja je da promoviše zanatsko pivarstvo, okupi ljude koji se time bave u Istočnom Sarajevu i regiji, i da na jednom mjestu imaju informacije koje su potrebne za prizvodnju piva.

„Kada se nabave sirovine – ječam, kvasac, hmelj i voda dodaju se neki dodaci koji samo poboljšavaju aromu. Kvalitet i ukus piva moraju da budu na visokom nivou. Prvo se radi proizvodnja sladine, ukomljavanje mljevenog ječma, pšenice, što zavisi od stila piva se pravi. Poslije slijedi kuvanje gdje se dodaje hmelj koji pivu daje jačinu i raznorazne ukuse i na kraju slijedi fermentacija“, pojašnjava Veletić.

On dodaje da su ovi koraci isti za sva piva, ali da su sastojci različiti i zato postoje velike varijacije u sladu.

Festival se održava na platou ispred kafića „Jam Jar“ i „RnR“ u Ulici Alekse Šantića, a posjetioci će imati priliku da probaju više različitih stilova zanatskog piva.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here