Завод за запошљавање Републике Српске – мјесто кључних информација за матуранте

0
289

Матуранти и матуранткиње заједно са својим родитељима у овом периоду доносе одлуке о избору занимања и даљем школовању. Kако би се младима олакшао избор будућег занимања, Завод за запошљавање Републике Српске учествује у креирању уписне политике Републике Српске. План уписа у Републици Српској предлаже се у складу са потребама локалне привреде, при чему су узети у обзир подаци о незапосленим лицима које води Завод за запошљавање Републике Српске, те мишљења Привредне коморе, Занатске коморе, Уније удружења послодаваца и осталих друштвених партнера, као и резултати обављених анкета ученика и родитеља. Према новој номеклатури занимања у Републици Српској дефинисано је укупно 106 занимања, и то: 53 занимања четвртог степена сложености и 53 занимања трећег степена сложености.

У процесу доношења једне од најважнијих животних одлука Завод за запошљавање Републике Српске може помоћи матурантима са подацима из својих евиденција о кретањима на тржишту рада, те потребама послодаваца. Завод је адреса на којој се могу добити све релевантне информације, те је у том смислу партнер младима у Републици Српској који планирају своју даљу каријеру.

„Међу занимањима више и високе стручне спреме предњаче економисти и рачуновође, али и инжењери електротехнике, грађевине и машинства као и магистри фармације и свакако, програмериˮ, рекао је Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање РС. Према његовим ријечима, охрабрује чињеница да када је ријеч о високо образованим занимањима, расте интерес и у другим областима осим економије и права, и у том смислу је важно пратити и кретања на тржишту, те потребе послодаваца како би се на њих адекватно одговорило.

Редовно каријерно савјетовање, публикације, ажурирана веб-страница, те континуирано информисање јавности само су неке од редовних активности Завода у оквиру каријерног савјетовања које могу помоћи матурантима и матуранткињама основних и средњих школа, као и њиховим родитељима у овом важном процесу. „Позивамо младе и њихове родитеље да се обрате бироима у њиховим локалним заједницама који имају још прецизније податке и могу им помоћи у одлуциˮ, истакао је Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање РС.

Завод је уз техничку подршку пројекта „Истраживање тржишта радаˮ који финансира Европска унија, Фондације Хелветас и екстерно ангажованог стручњака провео истраживање међу послодавцима о кретањима на тржишту рада што може бити додатна корисна информација младима, а извјештај је доступан на линку:

http://www.zzzrs.net/images/uploads/dokumenti/Istrazivanje_trzista_rada_u_Republici_Srpskoj.pdf

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

eight + 10 =