Zatvoren 16. “Art simpozijum Jahorina”

0
565

Na Ekonomskom fakultetu na Palama sinoć je zatvorena 16. Međunarodna likovna kolonija “Art simpozijum Jahorina” na kojoj je predstavljeno 40 umjetničkih djela nastalih tokom osmodnevnog rada.

Osnivač i umjetnički rukovodilac “ART simpozijuma Jahorina” Lazo Savić naglasio je da je jako zadovoljan šesnaestim sazivom likovne kolonije koja je jedna od najboljih do sada po količini slika i kvalitetu likovnih djela.

“I 2010. godina bila je značajna kao i ova kada smo prešli na temu `Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format`. Od 15. jula kada je manifestacija otvorena pa do danas nastalo je više od 40 umjetničkih djela koje je naslikalo 18 slikara, vajara i grafičara iz BiH, Srbije, Makedonije, Rusije, Španije, Južne Koreje, Bugarske i Kine”, rekao je Savić novinarima.

On je poručio da će slike biti izložene na manifestacija “Sarajevska zima” iduće godine i po želji galerija u BiH.

Prema njegovim riječima, ima dosta autora koji su dali maksimum od sebe kao što je Elena Šumaher iz Rusije, Miroslav Mikić iz Makedonije, Svetle Radulov i Nikolaj Rusev iz Bugarske, vajari Valentin Levov iz Bugarske i dvije mlade Korejke, pa se ne može izdvojiti neka posebna slika.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović naglasio je da je “Art simpozijum” opravdao očekivanja, jer je 18 umjetnika za desetak dana rada ostavilo 40 djela.

On je istakao da je ovo jedna od bolje organizovanih i po kvalitetu djela najuspješnija likovna kolonija do sada.

“Razgovarali smo sa organizatorom i ova djela će u narednom periodu biti izložena na više mjesta, jer smo imali i imaćemo šta da vidimo. Očekujem i sljedeće godine ovakvu posjetu umjetnika”, poručio je Jugović.

Makedonska slikarka Julijana Geševska kaže da prvi put učestvuje na likovnoj koloniji, te da ne razmišlja dugo kakvu će sliku napraviti jer radi espresno.

“Kada sam putovala prema Palama dobila sam ideju, s obzirom da je priroda jako lijepa, pa sam tako i naslikala kanjon Sutjeske i ptice. Radim akrilnim bojama na platnu”, rekla je Geševska.

Nikolina Peslać iz Banjaluke naglasila je da je “Art simpozijum” njena prva internacionalna kolonija koja važi za jednu od najpoznatijih i najboljih kolonija.

Prema njenim riječima, ona je grafičar i najvećim dijelom bavi se crtežom gdje kombinuje akvarel i sitni vez rapidografima, te da inspiracija dolazi iz prirode to jeste kombinacija apstrakcije i prirode sa upotrebom mnogo boja.

Cilj Međunarodne likovne kolonije je afirmacija likovne umjetnosti, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma u Republici Srpskoj, BiH i regionu.

“Art simpozijum Jahorina” osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra “Jahorina” i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo Predraga Lasice.

Međunarodna likovna kolonija ugostila je brojne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Južne Koreje, Kine čija su djela predstavljena na oko 80 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here