Zašto se Sarajevo uznemirilo zbog Dodikovog „novog filma“

0
596

U poslijednjih nekoliko godina vrlo su disonantni tonovi između Banjaluke i predstavnika Srba koji sjede u Sarajevu. Ulaskom aktuelnog predsjednika RS u Predsjedništvo BiH, stav Srpske bi bio mnogo vidljiviji, ocjenjuje analitičar dr Stevica Deđanski.

Odluka Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH izazvala je burne reakcije, naročito iz krugova bliskih SDA, koju predvodi Bakir Izetbegović.

Dodiku su odmah spočitali da on otvoreno radi na raspadu BiH i da je nekoliko puta izjavljivao da „to nije njegova zemlja“. Osudili su i njegovu izjavu da će se sa nove pozicije još jače boriti za Republiku Srpsku, a nisu izostale ni konspiracije da će udružen sa hrvatskim članom Predsjedništva pokušati da „razvali BiH“, pa su potegli čak i to da je nemoralno da čovjek sa takvim aspiracijama bude kandidat za Predsedništvo.

Šta to Dodik može da promijeni iz fotelje iz Sarajeva? Zbog čega je ova druga strana toliko uznemirena njegovom kandidaturom?

Dr Stevica Deđanski za Sputnjik ocjenjuje da Dodikova nova funkcija itekako može da bude značajna po sve.

„Dodikova kandidatura je dobra vijest za srpski narod i Republiku Srpsku. Činjenica je da u posljednjih nekoliko godina ima vrlo disonantnih tonova između Banjaluke i predstavnika Srba koji su sjedili u Sarajevu i koji su ispred državne stavili stranačku politiku. Oni su mislili da će tako dobiti neki politički poen, a u stvari su rušili integritet RS. To je realno bio veliki problem za RS. Ulaskom Dodika u Predsjedništvo, stav Srpske će biti mnogo vidljiviji, a na neki način će biti spriječeno i da strane sile koje žele da destabilizuju region to i urade“, uvjeren je naš sagovornik.

Deđanski podsjeća da će Dodik sada biti u situaciji da kao član tročlanog Predsjedništva BiH blokira svaki odluku koja nije u interesu RS, Srba i Srbije.

„Može se očekivati da se svim silama i sa svih strana udari na Dodika, ali on nije sklon tome da podleže ni ucjenama ni pritiscima, tako da će njegova nova funkcija za Srbe i RS da bude korisna i pozitivna stvar“, vjeruje dr Deđanski.

Na pitanje koliko će Dodikovo prisustvo u Predsjedništvu BIH promijeniti politiku u samom Sarajevu, Deđanski odgovara:

„U trojnom Predsjedništvu sve se donosi konsenzusom i sasvim je sigurno da Dodik neće dati svoj glas nečemu što nije u interesu srpskog naroda. To je ono što kao Srbi nismo dosad imali u Sarajevu“, navodi naš sagovornik.

Predsjednik RS Milorad Dodik i sam je rekao da mu je cilj da iz Sarajeva ojača Republiku Srpsku i da odlazak u Sarajevo ne znači nikakvu promjenu njegove politike. On je podsjetio i da je međunarodni faktor skrnavio način odlučivanja i da će od sad na to morati da zaborave.

„Razumije se, ne dovodim u pitanje saradnju s vladama, državama i ambasadorima, ali u novom filmu neće gledati da će da odlučuju u ime bilo koga“, rekao je Dodik.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here