Zašto ne zasjedaju parlamentarne komisije u Sarajevu?

0
590

Poslanici u parlamentarnim komisijama BiH blokirali su višemilionske međunarodne ugovore i sporazume među kojima i one koji se odnose na infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj.

Naime, Komisija za spoljne poslove, koja bi, prije Predstavničkog doma trebalo da da saglasnost na te sporazume, po treći put zbog nedostatka kvoruma nije održana. Iz istog razloga, nije bilo ni sjednice Komisije za finansije i budžet, pa je neizvjesno da li će sutra biti kvoruma i za nastavak prekinute i za novu sjednicu Predstavničkog doma BiH.

A na dnevnom redu je, osim već spomenutih međunarodnih sporazuma i zakonski prijedlog SDS-a o smanjenje akciza na gorivo.

Nedostatak kvoruma u bh. parlamentarnim klupama i odnosnim komisijama sve više postaje pravilo, a ne izuzetak. Zbog toga su za dva mjeseca propala čak tri posljednja pokušaja da zasjeda Komisija za spoljne poslove! Osim Sadika Ahmetovića, Denisa Bećirovića, Mirsada Đonlagića i Monike Tomić sjednici u pokušaju, nije prisustvovao ni SDS-ov Mladen Bosić! A bio je u zgradi bh. parlamenta! Ni njegove stranačke kolege Aleksandra Pandurević i Nenad Lalić nisu se pojavili na zakazanoj sjednici Komisije za finansije i budžet, pa je i ona zbog nedostatka kvoruma otkazana.

– Nisam bila na sjednici Komisije za finansije i budžet zato što ministar Bevanda već treći put šalje Zakon koji je usaglasio s ministrom finansija Republike Srpske, što je čist prenos nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH – kaže Pandurevićeva.

Da ne bude zabune, riječ je o Zakonu o osiguranju depozita iz spornog seta zakona o akcizama koji je već mjesecima predmet političkih obračuna u bh. parlamentu, i kojem je Vlada Srpske davno već dala “zeleno svjetlo”. No, Pandurevićeva je u međuvremenu navodno “otkrila” prenos nadležnosti. Kojih i kakvih – ne pojašnjava…

Ni Mladen Bosić ne objašnjava da li po istom principu štiti nadležnosti i interese Republike Srpske!? Tek zbog neodstatka kvoruma, između ostalog i njegovim nedolaskom na sjednicu Komisije, blokirana su već obezbijeđena sredstva -za restrukturisanje Željeznica Srpske u iznosu od 51,3 miliona evra; potom dva međunarodna višemilionska sporazuma za nastavak radova na autoputu 9. januar, dionica Banjaluka-Doboj te bespovratna sredstva Vlade Holandije za rekonstrukciju i modernizaciju regionalnog puta Nevesinje-Berkovići.

I dok Pandurevićeva, štiteći stranačkog kolegu, prst krivice volšebno preusmjerava ka SNSD-ovim poslanicima koji su podsjetimo, još u decembru prošle godine na sve parlamentarne komisije podnijeli neopozive ostavke i bez kojih je SDS već izglasao brojne odluke, sporazume, zakonske akte… stiže odgovor. Prije nego progovore o prenosu nadležnosti i o zaštiti interesa Srpske, možda bi bolje bilo da zakonske akte pročitaju više puta! Jedno iščitavanje očigledno nije dovoljno, poručuje političkim neistomišljenicima iz Srpske SNSD-ov Staša Košarac.

– Svjedoci smo činjenice da tzv. Savez za promjene upravo četiri godine, vršeći vlast na zajedničkom nivou, pokušava da blokira sve što je bilo značajno za Republiku Srpsku i bili smo svjedoci činjenice da je upravo Savjet ministara, u kojem participira tzv. Savez, blokirao 750 miliona neophodnih za razvoj Republike Srpske – navodi Košarac.

Resorni ministar Neđo Trninić, jasan- političke “igre” u Parlamentu BiH mogle bi skupo da koštaju upravo Republiku Srpsku! Blokadu sredstava namijenjenih za razvojne infrastrukturne projekte u Srpskoj, smatra nevjerovatnom.

– Bez tih sredstava dolazimo u problem, računajući da su nam i sredstva od akciza blikirana, a namijenjena su za finansiranje podizvođača radova i izvođača. Nevjerovatno je da imamo sredstva, i kreditna i od akciza, a da se moramo zaduživati i imati dodatne troškove – kaže Trninić.

Međunarodni sporazumi i ugovori – njih ukupno 18, novu šansu imaju već sutra. Sjednica Komisije za spoljne poslove najavljena je za 9.00 časova. Bude li kvoruma, možda bude i novca za infrastrukturne projekte. U suprotnom, sporazumi će, zbog proceduralnih razloga, biti povučeni i sa dnevnog reda za sutra najavljene sjednice Predstavničkog doma. Opet pod uslovom da bude kvoruma i za sjednicu Doma. Jer Parlamentarna skupština BiH sve više liči na pijacu na kojoj se “trguje” zakulisnim političkim interesima, a sve manje na najviše zakonodavno tijelo jedne zemlje!

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here