Жарко Кусмук, студент Војне академије Оружаних Снага Грчке: Амбасадор Пала у срцу Атине

0
1109

Наш суграђанин, двадестодвогодишњи Жарко Кусмук из Мокрог, студент је друге године на Војној академији у Атини, а своје дјетињство и рану младост провео је на релацији Мокро – Пале, првобитно се школујући у Оновној школи „Мокро“, након чега је уписао и завршио Општи смјер Гимназије у Палама, а све то вријеме гајио је снове о томе да постане школовано војно лице.

Послије завршене средње школе, уписао је Историју на Филозофском факултету, такође у Палама. Међутим, Министарство одбране Босне и Херцеговине упутило је Јавни позив за пријем студената на Војну академију у Атини, а, с обзиром да је, како каже, његова жеља одувијек била да буде професионални војник, није много размишљао, те се пријавио на конкурс.

Када снови постају стварност

„Јако сам везан за своје родно мјесто у коме сам одрастао и провео један лијеп период живота заједно са својом породицом, али, ипак, живот ме је одвео на једну другу страну. Тренутно сам друга година на школовању у Војној академији грчких оружаних снага у Атини, смјер Копнена војска. Напустио сам Историју и посветио се образовању у војном домену, из чисте љубави према војничком животу и Војсци генерално. Још као дјечак испољавао сам љубав према оружју, дивио се униформисаним лицима, њиховој елеганцији, као и озбиљношћу којом они одишу“, рекао је Жарко у разговору за „Паљанске новости“.

Након двије године проведене у Атини, овај младић истиче да je веома задовољан третманом који имају сви кадети на његовој Академији.

„Често ме питају како изгледа студентски живот на Војној академији. Ја на то питање немам одговор, јер се живот на овој врсти Академије умногоме разликује од студентског живота. Наиме,  ту нас не гледају као студенте, већ као будуће официре, вође. Школујемо се за професионалне официре Копнене војске у службама и родовима. Просјечан радни дан почиње у 6.00 часова и креће, наравно, као што су свима очеви причали из искуства у војсци, гимнастиком. Након доручка, уколико је период када имамо предавања, односно, академски период године, одлазимо у учионицу и предавања трају до 13:30 часова. Послије тога имамо два сата одмора, након чега настављамо са гимнастиком или са послијеподневним предавањима, зависно од распореда, до 18.00 часова, када нас чека обавезно учење и вечера. Након вечере имамо слободно вријеме до 22:30 које користимо за наше свакодневне обавезе, као што су чишћење личног наоружања, те чишћење простора у коме живимо“, навео је он.

Ред, рад и дисциплина по војном режиму

Према његовим ријечима, војнички позив захтијева висок степен дисциплине, са којом се кадети сусрећу на самом почетку студирања.

„Сваки кадет на Војној академији има своје лично наоружање, пушку коју користимо за обуку и параду. Сваког јутра када имамо преглед, односно рутинску контролу, носимо наружање, јер на тај начин развијамо свијест о оружју које нам је дато на коришћење као о продужењу наше руке, о коме би требало да бринемо као о своме тијелу. Постоји одређени шаблон, на који начин наше ствари, које користимо за вријеме обуке, требају да буду сређене. Сваког јутра старији кадети и официри врше контролу, да ли се тај шаблон поштује и да ли су све ствари у најбољем реду.  Изгледа тешко, али није. Уколико поштујемо шаблон и створимо навику, све то постане рутина“, објаснио је Жарко.

Грчки језик –  диван језик предивне земље

Он је напоменуо да је код студената који долазе у Грчку на Војну академију из страних земаља, као што је његов случај, прва година фокусирна на учење грчког језика, који је он веома успјешно савладао.

„У  том периоду, моје колеге и ја, били смо цивили у униформи, тада нисмо имали оружје, ни обуке и наш задатак био је да учимо језик. Грчки језик веома је тежак и мало је годину дана да се научи, али, с обзиром да учимо у Грчкој и проводимо доста времена са кадетима који су грчког поријекла, није било тешко научити језик. Иако је тежак, Грчки језик предиван је за учити, за говорити, а учећи тај језик почињете да разумијете грчку културу, која је веома занимљива за изучавање, а сва искуства тамо, веома су драгоцјена“, додаје овај успјешни студент.

Жарко је, како истиче, тек након што је уписао другу годину и  прошао основну војну обуку, почео да се сусреће са војним стваримa, оружјем, а то је био период када је учио и сам начин разговора са војним лицима вишег чина.

„Након академског периода и предавања различитих предмета, од општих ка војним, моје колеге и ја положили смо заклетву кадета прве године, што је за странце обећање. Тада су кренуле прве страже, пожарства и тако се одвија студирње на Војној академији до оног тренутка када се закунете као потпоручник на четвртој години“, нагласио је он.

Критеријуми за упис на Академију

Овај млади момак из Мокрог истакао је да су, на Војну академију Оружаних снага Грчке, добродошли сви који имају жељу да се баве овим послом и који су, прије свега, здрави и физички способни јер, наравно, потребно је испунити одређене критеријуме за упис.

„Критеријуме поставља Министарство одбране Босне и Херцеговине. Први критеријум је постигнути успјех током средње школе, као и владање понашања. Просјек током четири године школовања не смије бити мањи од 3.50, док владање мора бити одлично. Уколико прођете тај дио, одлази се у Рајловац у касарну, на провјеру физичке спремности Куперовим тестом који подразумијева трчање три километра и 400 метара, склекове и трбушњаке, затим тест из Енглеског језика и тест Општег знања. Ту су, наравно, безбједносне провјере. Ако су критеријуми успјешно задовољени, долази на ред љекарска провјера“, објаснио је Жарко укратко протокол уписа за све будуће генерације.

Овај млади амбасадор Пала у Грчкој рекао је за „Паљанске новости“ да му није било тешко да се навикне на такав начин живота препун дисциплине,  јер, како каже, његова жеља је била да буде једнога дана у служби очувања безбједности своје отаџбине.

„Жеља и воља кључни су за успјех и, наравно, упорност, јер онај ко не доживљава овај посао на тај начин и ко је дошао ту само да се ситуира у финансијском и пословном смислу, тешко да може да успије. Велики акценат ставља се на дисциплину и физичку спремност, а, ако не волиш тај посао, није могуће да се такав темпо издржи“, напоменуо је Жарко.

Свака година на Академији пружа нову обуку

Такође, он је нагласио да га у наредним годинама чека још много различитих обука, али да је досадашњим резултатима итекако задовољан.

„Очекује ме још много обучавања, како се завршава једна и почиње наредна година, разликују се обуке. Прва година своди се на обуку јединке, односно, личне тактике кадета. Друга година одвија се на нивоу деситине, кадет се ставља у улогу десетара, задужен је за десет других људи. Током треће године школујемо се да можемо да будемо задужени за вод, а у току четврте обучавамо се да можемо да водимо чету. За вријеме четврте године, истовремено постајемо инструктори, јер сматра се да су, када дођете до четврте, прве три савладане, те да знање можете преносити другим младим људима. Има доста специјализованих обука као што су: герилско ратовање, ратовање у различитим временским условима, што на нашој Академији заиста коректно предаје веома квалитетан наставни кадар“, објаснио је он.

Према Жарковим ријечима, он је похађајући ову Академију ускраћен за доста слободног времена, које би раније употпунио на различите начине, али, како каже заокупљен је војним стварима и не размишља о томе.

„Понекад се одрекнем неких ствари. Нема видео игрица као некад, излазака као када сам био овдје, али, исплати се, јер радим оно што волим и немам за чиме да жалим. Иако сам далеко од својих пријатеља, имам богат друштвени живот у Атини. У зависности од тога како се ви поставите према другима, они ће вам на исти начин узвратити. Стекао сам доста пријатеља, нас 14 кадета смо из БиХ и сви се међусобно дружимо, наравно ту су и Грци, имам доброг пријатеља који је из Сенегала, једног из Албаније, има нас из различитих земаља и сви имамо добре односе. Можда се на неки начин разликујемо, али младост и љубав према војсци нас повезују“, додао је будући професионални официр.

Подршка породице и околине – вјетар у леђа

Жарко није могао ни да претпостави да ће имати прилику да оствари своје снове, до тренутка када се пријавио за упис на Војну академију, а, како каже, подршка његове породице много му значи и без ње ништа не би изгледало као што је сада.

„Подршка моје породице и околине много ми значи. Колико год  да у новом мјесту имате добру екипу, они недостају и лијепо је имати некога да позовеш на крају дана,  да испричаш како си провео дан, да се пожалиш кад ти не иде баш све од руке или да се похвалиш кад оствариш добре резултате, то је прави вјетар у леђа. Сваки слободан тренутак трудим се да их контактирам, јер с обзиром да се налазиш у страној земљи, често се суочаваш са непознатим, лијепо је за промјену чути добро познате гласове“, истакао је наш суграђанин.

Планови за будућност

У разговору са Жарком могли смо схватити да је он велики родољуб, који планира да се након студија врати у своју земљу и узврати јој, за подршку, како финансијску, тако и моралну.

„Према уговору који сам потписао са Босном и Херцеговином, обавезан сам 10 година радити као професионални официр Оружаних снага БиХ, што ми нимало не представља проблем, јер са искуством које сам стекао и које ћу тек да стекнем кроз своје образовање, сматрам да бих на неки начин могао да унаприједим рад Оружани снага БиХ, као што ће то радити моје колеге који су већ завршили, те се ове и сљедеће године враћају у БиХ као професионални официри. Не знам шта живот носи, али ја сам неко кога коријени вуку, што најбоље објашњава стара изрека `свуда пођи, кући дођи`“, додаје Жарко.

Војна академија Оружаних снага Грчке нуди упознавање људи различитих култура

Он сматра да је већ велики и сам корак, било које младе особе, да се одлучи и оде у страну земљу, то, како каже, вјероватно знају они који су отишли из своје домовине, али да је то немјерљиво искуство и да сви треба да покушају.

„Свакако бих препоручио свим младим људима који имају жељу, вољу и афинитете према војничком позиву, да слободно аплицирају у ову Академију. Ово је јединствена прилика да сви који су слушали приче из војске својих очева, да доживе исте. Порука за оне који би жељели да се баве овим послом: само замислите да ћете једног тренутка, у своме животу, ухватити себе у размишљању да имате пријатеље из разних дијелова свијета, а управо то је једна лијепа ствар коју нуди ова Академија, упознавање различитих људи, култура. Војна академија се налази на мору, викенди у школи су слободни, тако да сваки викенд  дође као један мали годишњи одмор, који проведете на плажи. Велика је и ствар што самим уписом на Академију будете финасијски подржани од стране Босне и Херцеговине, као и Грчке, у виду стипендије, па су студенти, донекле, осигурани и са те стране“, објаснио је Жарко.

Он је додао да је веома поносан на себе, јер немају сви млади људи прилику да остваре своје снове, а он је добио и планира да је искористи и постане професионални официр Копнене војске.

Колектив „Паљанских новости“ не сумња да ће се то десити, вјерујемо да ће након сљедеће три године пред нас да стане управо професионални официр, стога му желимо пуно среће и напретка у даљем студирању, да настави да остварује своје снове као што је до сада, а ви, наши драги читаоци, научите се на Жарковом примјеру – Снови итекако могу постати стварност!

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here