Западни Балкан на листи за хуманитарну помоћ

0
411
Европска комисија усвојила је годишњи хуманитарни буџет за 2021. годину од 1,4 милијарди евра, укључујући 28 милиона евра за финансирање пројеката поводом криза у Украјини, западном Балкану и на Кавказу, саопштено је у Бриселу.

Ово представља повећање буџета за више од 60 одсто у поређењу са прошлогодишњим износом од 900 милиона евра, наводи се у саопштењу.

Комесар за кризни менаџмент Јанез Ленарчич изјавио је да хуманитарне потребе расту широм свијета и да ће повећани буџет омогућити да ЕУ и даље има водећу глобалну улогу у одговорима на нове и постојеће кризе.

„Хуманитарна помоћ спасава животе. Ипак, јаз између финансијских ресурса које дају донатори и брзо растућих хуманитарнх потреба у 2021. се повећава“, рекао је Ленарчич и нагласио да је потребно да више међународних партнера попуне тај простор.

Он је посебно указао на пандемију вируса корона, која погађа све.

Африци је намијењено 505 милиона евра, Блиском истоку и Турској 385 милиона, а 180 милиона евра хуманитарне помоћи ићи ће најосјетљивијим популацијама у Азији и Латинској Америци.

Уз 28 милиона евра за пројекте у Украјини, западном Балкану и на Кавказу, преостала 302 милиона биће кориштена за непредвидљиве хуманитарне кризе или изненадне врхунце постојећих криза.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here