Западни Балкан биће укључен у пакет здравствених мјера

0
620

Земље западног Балкана биће укључене у пакет здравствених мјера који је у сриједу, 15. јула, усвојила Европска комисија ради јачања здравствених капацитета земаља чланица због епидемије вируса корона, пишу данашње Независне новине.

Портпарол за проширење и сусједство у Европској комисији Ана Писонеро Хернандез рекла је да ће, кад год то буде било потребно, Европска комисија придружити западни Балкан и земље сусједства акцијама у овом пакету.

– У саопштењу које смо издали јасно смо рекли да нам је искуство показало да су координисане акције са сусједима на нивоу ЕУ од виталне важности и да ће спречавање и управљање сваком наредном епидемијом захтијевати континуирану сарадњу и подршку нашем непосредном сусједству – рекла је је Хернандезова за Независне новине.

На страници Европске комисије појашњено је да се овај пакет мјера односи на све потребне акције за бољу спремност у сузбијању пандемије, попут тестирања и праћења контаката, јачања надзора над јавним здравственим системом и боље опремљености личном заштитном опремом, медицинском опремом и уређајима.

– У акције су укључене и мјере на менаџменту капацитета у случају наглог пораста броја обољелих, нефармацеутске контрамјере, подршка мањинама и рањивим категоријама становништва и активности на сузбијању изазова усљед сезонског грипа – нагласили су они.

У Делегацији ЕУ рекли су Независним новинама да је из ЕУ у БиХ до сада за хитне медицинске потребе у вези са вирусом корона испоручена медицинска опрема у вриједности од око седам милиона евра, те су нагласили да је помоћ отишла у тридесетак градова у свим дијеловима БиХ.

Они истичу да ће набавка опреме бити настављена и у наредном периоду, у складу с потребама на терену.

Из Делегације ЕУ су навели да је до сада испоручено милион заштитних маски, 61 респиратор, 7.500 тестова, 20 ултразвучних апарата, осам рендгенских апарата, девет апарата за анестезију, те двије хиљаде пулсних оксиметара.

Када је ријеч о Републици Српској, истакли су да је помоћ испоручена у Приједор, Бањалуку, Градишку, Добој, Брчко, Бијељину, Источно Сарајево, Зворник, Фочу, Невесиње и Требиње.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here