Западни Балкан без роминга од 1. јула

0
429
 Режим “роминга као код куће” на западном Балкану од 1. јула значи корак ближе снижавању цијена роминга са ЕУ, рекла је генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Мајлинда Брегу на састанку Радне групе западног Балкана за политику роминга.

Брегу је током јучерашњег састанка подсјетила да потписивање Споразума о снижавању цијена роминга на западном Балкану у априлу 2019. године представљало историјско достигнуће и један од главних резултата Дигиталне агенде за западни Балкан, која је на испит ставила преданост и повјерење у регионални дијалог и уједно донијела конкретне користи грађанима.

“Увјерена сам да ће регион опет имати резултате и да ће, када се пандемија оконча, наши грађани уживати све погодности региона без роминга”, рекла је Брегу.

Из РЦЦ-а је саопштено да су трошкови роминга између западног Балкана и ЕУ огромни и нису засновани на тржишним условима, те да, због изузетно великих трошкова роминга, грађани региона исту услугу плаћају четири пута више него грађани Уније.

“Наш наредни корак је снижавање цијена роминга између западног Балкана и ЕУ, за шта ће бити потребна пуна преданост свих укључених актера, а посебно телеком оператера, као и једнако важна техничка подршка Европске комисије, Генералне дирекције за комуникационе мреже, садржаје и технологије и Генералне дирекције за сусједство и преговоре о проширењу, те највиших званичника из региона”, навела је Брегу.

Шеф Одсјека у Генералној дирекцији ЕУ за комуникационе мреже, садржаје и технологије Дејвид Рингорс рекао је да је регионална сарадња прави пут за остваривање резултата за грађане западног Балкана, а потпуно спровођење Споразума о снижавању цијена роминга у региону први корак ка снижавању цијена између ЕУ и региона.

Шеф сектора у Генералној дирекцији за сусједство и преговоре о проширењу Алесандра Сгоби рекла је да треба одржати позитиван замах и надовезати се на успјехе РЦЦ-а јер снижавање цијена роминга између западног Балкана и ЕУ регион може приближити јединственом тржишту Уније.

На састанку који је организовао РЦЦ окупили су се представници ЕУ, министарстава задужених за информационе и комуникационе технологије и регулаторних тијела из региона који су разговарали о тренутном статусу спровођења регионалног Споразума о снижавању цијена роминга, као и о будућим корацима ка снижавања цијена роминга између ЕУ и западног Балкана.

У првим мјесецима спровођења регионалног Споразума дошло је до повећања преноса података у ромингу у цијелом региону, као и значајног смањења трошкова роминга, и то између 83 и 96 одсто, што је помогло у припремама за укидање роминга на западном Балкану до којег би требало доћи 1. јула, наводи се у саопштењу.

Западни Балкан без роминга и снижавање цијена роминга са ЕУ дио је програма заједничког регионалног тржишта, на шта су се лидери региона обавезали на самиту у Софији у новембру 2020. године.

РЦЦ истиче да ће на транспарентан и свеобухватан начин помоћи у цијелом процесу припреме корака ка снижавању цијена роминга између ЕУ и западног Балкана, укључујући и олакшавање одржавања регионалних консултација са свим релевантним актерима.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here