Zajedničke lekcije iz istorije, geografije i srpskog jezika i književnost

0
605
Zajedničke lekcije iz istorije, geografije i srpskog jezika i književnosti za đake u Srbiji i Republici Srpskoj jedan su od koraka koje predviđa Deklaracija o opstanku srpskog naroda, čiji tekst je usaglašen, pišu beogradske „Večernje novosti“.

List navodi da su ove nedjelje odbori za obrazovanje ozvaničili ujednačavanje nastavnih planova i da prosvjetni stručnjaci Srbije i Republike Srpske na njima rade već nekoliko mjeseci.

Pedagoški zavod Republike Srpske već je formirao svoj tim, a uskoro bi i Zavod za unapređenje kvaliteta obrazovanja Srbije trebalo da oformi odsjek koji će se baviti samo nacionalnim korpusom tema u nastavnim planovima i programima za osnovnu i srednju školu.

„Svaka ozbiljna država ima svoju nacionalnu nauku koja se bavi nacionalnim korpusom tema“, rekao je za „Novosti“ ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević.

On ističe da svi o tome vode posebnu brigu i u svijetu i u regionu, pa na isti način i Srbi treba da se posvete nacionalnim temama.

„S obzirom na specijalne veze sa Republikom Srpskom i na to da je reč o zajednikoj istoriji i tradiciji, sa njima ćemo unapređivati ovu oblast. Postoje indicije i da će se uključiti i deo naše dijaspore“, naveo je Šarčević.

Direktor Zavoda za unapređivanje kvaliteta obrazovanja Zlatko Gušanović rekao je da su nastavni programi u Srbiji i Republici Srpskoj već slični, ali da je potrebno uskladiti ishode – koje znanje učenici stiču i na koji način uče.

„Bavićemo se i ujednačavanjem nacionalnih književnih dela koja se obrađuju“, rekao je Gušanović.

On je naveo da će najveća izmjena u programu za Republiku Srpsku biti uvođenje ratova devedesetih godina prošlog vijeka u program istorije.

„U Srbiji se taj period spominje, ali šturo, a sada će se uvesti lekcije o ratovima devedesetih, zasnovane na naučnim činjenicama“, rekao je Gušanović.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here