За занате веће интересовање

0
641
Обећана стипендија и сигуран посао утицали су на то да већи број свршених основаца у Републици Српској ове године изабере једно од дефицитарних занимања, попут алатничара, бравара – заваривача, месара и пекара.

Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић рекао је да је јуче, првог дана уписа за ученике који имају мање од 60 бодова, било више заинтересованих за дефицитарна занимања него лани.

– У Пољопривредној школи за смјерове пекара и месара стигло је по десет пријава, колико и за занимање бравар-заваривач у Техничкој школи, што је добро интересовање у односу на прошлу годину. За занимање техничар моделар обуће у Школи ученика у привреди стигле су четири пријаве – рекао је Бајић, који је и директор бањалучке Грађевинске школе. Он очекује да ће данас и сутра, до када траје упис, бити и пријава за смјер зидар – армирач у Грађевинској школи, што је такође дефицитарно занимање.

Професор у Угоститељској-трговинско-туристичкој школи у Бањалуци Предраг Тошић рекао је да међу будућим средњошколцима влада велико интересовање за ову школу.

– Ученици и родитељи су препознали потенцијал наше школе, односно да након завршетка школовања имају сигурно запослење и то је сигурно један од главних разлога што ђаци желе да похађају нашу школу – казао је Тошић.

Предсједница Актива директора средњих школа регије Приједор Валентина Совиљ каже да је првог дана уписа ове године било више заинтересованих за дефицитарна занимања у односу на прошлу годину.

– Ријеч је углавном о занатима и ове године има интересовања за све. Упис траје још два дана, а ту је и јулски уписни рок. На веће интересовање за дефицитарна занимања, попут алатничара и бравара – заваривача, сигурно је утицала стипендија и могућност запошљавања – казала је Совиљева.

Драгана Р. из околине Бањалуке предала је документа за Пољопривредну школу у Бањалуци, смјер пекар.

– У основној школи сам била врло добар ученик, а за овај смјер сам се одлучила јер се лако долази до посла. Осим тога, финансијско стање у породици је такво да ће ми 100 КМ стипендије мјесечно које је Влада РС обећала много значити – казала је она.

Дефицитарна занимања

С циљем унапређења повезаности образовања и тржишта рада Влада РС је, на иницијативу премијера Радована Вишковића, донијела одлуку да финансијски стимулише упис ученика када је ријеч о 19 дефицитарних занимања. Свршеним основцима дефицитарна занимања нуде у 35 средњих школа у 28 локалних заједница у РС.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here