За викенд бесплатна посјета пећини Орловача

0
725

 Затварање туристичке сезоне у Споменику природе „Пећина Орловача“ код Сумболовца, општина Пале, биће организовано у суботу, 31. и недјељу, 1. новембра, када ће свим посјетиоцима бити омогућено да уживају у дводневној бесплатној посјети овој природној атракцији.

Стручни сарадник за природна и култура добра општине Пале Младен Самарџић рекао је Срни да ће омогућити свим посјетиоцима да испробају авантуристичке садржаје у складу са прописаним епидемиолошким мјерама Републичког штаба за ванредне ситуације.

„Сви садржаји укључују обилазак авантуристичког дијела пећине уз помоћ одговарајуће опреме, пењање и спуштање низ стијене Орловаче, шетњу стазом здравља дугом око пет километара на лакши и тежи начин, као и пењање адреналинском стазом брда Орловаче на видиковаце“, истакао је Самарџић.

Према његовим ријечима, посјетиоцима ће бити доступан и обилазак пећине „Извор Мокрањске Миљацке“, која ће први пут бити отворена за посјетиоце и представља атракцију јер се на располагању налази језеро које треба прећи чамцем да би се дошло до сувих канала пећине.

Он je додаo да је обавезна пријава путем мејла mladenorlovaca@gmail.com или на број телефона 065/992-808.

„У току пандемије вируса корона посјетио нас је велики број туриста из Републике Српске и БиХ, што је нама у једну руку и одговарало. Из тог разлога се трудимо да нашу понуду проширујемо“, нагласио је Самарџић.

Затварање туристичке сезоне организује се уз подршку спелеолошко-еколошких друштава „Орловача“ и „Урсус спелаеус“ из Фоче.

Том приликом биће организована и хуманитарна изложба умјетничких радова чланова Спелеолошко-еколошког друштва „Орловача“ ради финансијске помоћи породици Димић.

Зимске посјете туристичком дијелу пећине Орловача затворене су до априла због фауне пећине /ендемске врсте инсеката и слијепих мишева/, које се налазе у процесу хибернације.

Званично затварање туристичке сезоне биће организовано у недјељу, 1. новембра са почетком у 12.00 часова, када ће све присутни бити информисани о досадашњем раду Споменика природе „Пећина Орловача“, као и будућим идејама и пројектима који ће допринијети развоју ове туристичке дестинације.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here