За развој пољопривреде и предузетништва 150.000 КМ подстицаја

0
864

Општина Пале расписала је јавни позив за додјелу подстицајних средстава из области пољопривреде и предузетништва, укупне вриједности 150.000 КМ.
Начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Иконић рекао је Срни да другу годину локална заједница реализује пројекте подршке пољопривредницима и привредницима, те да ријеч о средствима планираним из буџета – за области пољопривреде 50.000 KМ и предузетништва 100.000 KМ.

„Када је ријеч о подстицајима за пољопривреду, реализоваће се кроз подстицање набавке пољопривредне механизације и пољопривредних прикључака и опреме за пољопривреду. За пољопривредну механизацију планирано је око 30.000 КМ, а за пољопривредне прикључке 20.000 КМ“, навео је Иконић.

Иконић је истакао да право пријаве имају сви заинтересовани пољопривредници, пољопровредна газдинства која имају регистровану дјелатност и која имају потребу за модернизацијом својих прикључака или за куповином нових.

Према његовим ријечима, потребно је да корисник подстицаја има пребивалиште на подручју општине Пале, своје земљиште или уговор о закупу или изјаву о кориштењу земљишта, а уз пријаву је неопходно доставити кућну листу и потврду о примању чланова домаћинства, као и потврду са евиденције бироа за запошљавање.

„То ће бити и основни критеријум што се тиче одабира крајних корисника, а предност, свакако, имају породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, демобилисани борци. Ми имамо тај оквирни буџет и биће нам драго да сви заинтересовани добију средства“, истакао је Иконић.

Он је појаснио да ће расподјела подстицајних средстава за развој предузетништва бити кроз двије подмјере, које се односе на набавку основних средстава, адаптацију пословних простора, набавку обртних средстава у износу од 60.000 КМ.

Иконић је навео да је друга подмјера за подстицање младих људи и младих брачних парова за отпочињање или унапређење бизниса 40.000 KМ и да је за подстицај у области предузетништва најважније да корисник који аплицира има регистровану дјелатност коју обавља на подручју општине Пале.

„Право пријаве имају занатско-услужне радње, гдје се ствара додатна вриједност. То ће нам бити акценат ове године да подржимо такав вид дјелатности, поготово из разлога што су они погођени вирусом корона“, поручио је Иконић.

Он је нагласио да корисници, пољопривредници и предузетници, који су остварили право на кориштење подстицајних средстава у прошлој години, немају право на кориштење подстицајних средстава у овој.

Иконић је истакао да се образац захтјева за одобравање подстицаја може преузети у канцеларији Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Пале, гдје се могу добити и додатне информације у вези са потребном документацијом и програмом, као и путем броја телефона 057/223-004.

Јавни конкурс објављен је у „Гласу Српске“, на огласној табли општине Пале и на званичној интернет страници општине – www.pale.rs.ba.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here