Зa пронаталитетну политику 40 одсто више новца него лани

0
162

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је данас да је општина у буџету за ову годину за провођење пронаталитетне политике издвојила 100.000 КМ за три сегмента.
Он је навео да је 50.000 КМ намијењено за помоћ при рођењу дјетета, 20.000 КМ за вантјелесну оплодњу, а 30.000 КМ за финансирање породица са четворо и више дјеце.

Југовић је на конференцији за новинаре на којој је представљен програм „Мјере пронаталитетне политике општине Пале за 2020. годину“, рекао да су наведена средства остварена захваљујући добром пословању у претходном периоду, те да је прошле године за те намјене било предвиђено 60.000 КМ.

Према његовим ријечима, ове године први пут додијелиће средства по рођењу дјетета за новорођенче 100 КМ, за друго 250 КМ, а треће и свако наредно 500 КМ.

„Други сегмент јесте суфинансирање вантјелесне оплодње у износу од 2.000 КМ за оне који су искористили повластице Фонда здравственог осигурања Републике Српске, док се трећи сегмент односи на финансирање, давање помоћи породицама са четверо и више дјеце“, навео је Југовић.

Предсједник Скупштине општине Синиша Ласица рекао је да су средства за пронаталитетну политику ове године за 40 одсто виша у односу на 2019. годину.

Према његовим ријечима, Пале су једна од ријетких општина гдје је Удружење „Четири плус“ проглашено удружењем од посебног интереса и што ће свако новорођено дијете, као и друго, треће и наредно добити одређена средства.

„То је знак да општина Пале има основ и жељу да наталитет буде што већи на подручју општине, града Источно Сарајево и Републике Српске. Будућим мајкама које морају да обављају вантјелесну оплодњу излазимо у сусрет јер нам жеља да намијењена средства буду дјелотворна с циљем рађања што више дјеце“, рекао је Ласица.

Начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Иконић истиче да је правилник за расподјелу средстава за подрушку пронаталитетној политици ступио на снагу у овој години, те позвао све породице које испуњавају услове да се обрате општини и остваре своја права.

Иконић је навео да ће Правилник за расподјелу средстава бити објављен на сајту општине Пале.

„Родитељи треба да доставе потврду о мјесту пребивалишта, родни лист новорођеног дјетета и родне листове остале дјеце“, наводи Иконић.

Наводећи да су веома озбиљно приступили изради овог правилника, Иконић каже да су тражили податке од Завода за статистику о броју рођене дјеце на подручју општине Пале и на основу тих података одлучили на који начин ће подржати пронаталитетну политику.

Према његовим ријечима, новост у овој години у односу на претходну јесте да се први пут уводи новчана помоћ по рођењу дјетета.

Што се тиче издвајања за породице „Четири плус“, он је навео да су услови да мајка није старија од 45 година и да породица има најмање два малољетна дјетета који ће добијати 120 КМ на мјесечном нивоу током године.

Иконић појашњава да су поједноставили процедуру и да неће раписивати јавни позив већ ће се породице појединачно јављати и добијати рјешења на годишњем нивоу која ће годишње и ажирирати.

„Све док испуњавају услове, ове породице имају право на мјесечну подршку. Све процедуре проводиће комисија коју ће именовати начелник општине“, додао је Иконић.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

thirteen + 13 =