За подстицај у предузетништву из општинског буџета издвојено око 140.000 КМ

0
686

Потписивањем уговора са корисницима подстицаја у предузетништву, општина Пале заокружила је циклус помоћи својим грађанима у износу од око 200.000 КМ, гдје је за помоћ пољопривредницима издвојено око 67.000 КМ, а предузетницима 140.000 КМ.

 

Начелник општине Пале Бошко Југовић нагласио је да је ове године подстицајем обухваћено 109 предузетника, што је дупло више у односу на прошлу годину када су подстицаје добили њих 50, те додао да то показује да Општина стоји уз своје грађане у овим тешким временима.

 

„Надамо се да ће они свој новац искористити на најбољи могући начин, они су то рачунима већ и доказали, а ми наредних дана одмах крећемо са исплатом. На овај начин Општина је жељела да покаже да стоји уз своју локалну заједницу и своје преузетнике, јер у ова тешка времена изазвана пандемијом вируса корона морамо се ослањати једни на друге.  Сљедеће године планираћемо још више средстава у буџету за подстицаје, драго нам је да смо могли да помогнемо. Битно је нагласити да ово нису подстицајне мјере за ублажавање посљедица пандемије вируса корона, већ редовни подстицаји које општина Пале расписује и они су намијењени искључиво за инвестициона улагања, за помоћ предузетницима који шире производњу, односно, улажу у своју дјелатност“, објаснио је начелник Југовић.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Општине Пале Игор Иконић рекао је да су предузетници могли аплицирати са максималним износом од 6.000 КМ, гдје је Општина учествовала суфинансирајући 25 одсто од укупног износа, односно максимално 1.500 по кориснику.

 

„Ове године обухватили смо велики број предузетника, стали уз њих у ово тешко вријеме и начили велики искорак у односу на претходну годину, а свакако да ћемо овај програм додатно усавршавати и гледати да нашим предузетницима опет изађемо у сусрет. Ово није крај наше подршке предузетницима у овој години, јер ми имамо у припреми програм који се односи искључиво на предузетнике чије је пословање било угрожено пандемијом вируса корона, тако да ћемо наредних дана расписати и тај јавни позив. Биће нам драго да додатно помогнемо предузетницима и њиховом пословању“, истакао је Иконић.

Корисници подстицаја нису крили задовољство и захвалност због помоћи Општине, наводећи да ће овај подстицај итекако утицати на развој њихове дјелатности.

 

„Од самог почетка рада, општина ми је доста помогла, а, ево, сад су ми опет изашли у сусрет у овим тешким временима. Захваљујем се општини и начелнику Бошку Југовићу, надам се да ћемо опет сарађивати. Имам коморе за сушење, опремио сам објекат за још једну комору, имамо доста машина, сада само улажем у развој, захваљујући и општини и помоћи државе, односно Завода за запошљавање“, рекао је новинарима прворангирани корисник подстицаја Синиша Пејовић, власник радње „Кристал“ за прање тепиха.

 

Уговори са корисницима подстицаја потписани су данас у сали Скупштине општине Пале, уз поштовање свих прописаних мјера заштите од вируса корона.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here