Za koliko minuta vrućina u autu postaje smrtonosna?

0
599

Samo sat vremena potrebno je da dijete umre od toplinskog udara u zagrijanom automobilu, kaže novo istraživanje o kojem piše i magazine Time.

Gotovo 750 djece umrlo je u protekloj deceniji jer su ih odgovorni ostavili u zatvorenom automobilu koji je čak u nekim slučajevima bio parkiran u hladu.

Godišnje u SAD-u umre u prosjeku tridesetak djece jer su ostavljeni sami u automobilima koji se, nakon nekog vremena, pretvaraju u kipuće peći.

Mediji i društvene mreže već su godinama prepune upozorenja i propagandi da se djecu i kućne ljubimce ne ostavlja u automobilu dok se “odrađuju obveze”.

Naučni magazin Temperatures objavio je rad u kojem tvrde kako je za dijete dovoljno provesti sat vremena u zatvorenom automobilu da to bude opasno po život.

Djeca su, naime, osjetljivija na promjene temperature no odrasli, lakše se zagriju i mnogo se teže ohlade. Takođe nisu u stanju napustiti automobil ukoliko im nije dobro.

Naučnici su, uz savjete doktora računali kako je tjelesna temperatura od 40 Celzijusa dovoljna da potakne sve simptome toplinskog udara koji onda mogu rezultirati prestankom rada organa, oštećenjima mozga ili smrću.

Eksperimenti su napravljeni uz pomoć tri seta različitih automobila koji su naiumjenično parkirani tokom juna i jula 2014. godine u gradu Tempe u Arizoni.

Bilježili su porast temperature te se bavili scenarijima na koji bi način ta temperatura uticala na organizam djeteta.

Vremenski je najdulje trebalo da se zagriju kombiji, a najmanje mali automobili tamnih boja.

U prosjeku je temperatura u vozilima nakon sat vremena iznosila 46 Celzijusa, dok su volan, sjedišta i prednji dio bili i topliji.

Nakon sat vremena u hladu temperatura je iznosila 37 Celzijusa. Nakon sat vremena na suncu, i dva sata u hladu dijete je, ako je ostavljeno u automobilu, u smrtnoj opasnosti.

“Svima nam se barem jednom dogodilo da uđemo u vrući automobil i ne možemo niti dodirnuti volan, zamislite kako je nježnom organizmu koji sjedi tamo”, kaže klimatologa Nensi Selover sa Arizona Stejt Univerziteta za Vašington Post.

Ishod ovisi i o zdravlju i izdržljivosti djeteta, vrsti automobila i vanjskoj temperaturi, piše Tajms, ali poruka je da ih nikada ne ostavljate u automobilu.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here