YU Група 29. новембра слави јубилеј 50 година у Комбанк Двор

0
691
Легендарни рок састав YU Група прославиће велики јубилеј, 50 година каријере, концертом на свој рођендан 29. новембра у Комбанк дворани у Београду, у оквиру музичког серијала “Под маскама”, саопштила је промотерска кућа Long Play, организатор догађаја. 

Институција југословенског и српског рокенрола наступа у некадашњем Дому синдиката, што је само увод и мала најава, разрада за идућу годину, када при нормалнијим условима најдуговијечнији бенд припрема велики слављенички спектакл, о чему ће фанови и јавност бити накнадно обавијештени.

“Yу Група је дошла из стопостотне љубави према музици, из осећања које рокенрол изазива у нама”, изјавио је званично овим поводом басиста бенда Жика Јелић.

“Та жеља за стварањем музике, па да се она представи другим људима, да им побудимо нека најлепша осећања, то је све условило да ми трајемо. Не постоји правило и не може нико да процени шта ће и на који начин да прихвате људи и колико дуго, а кад се деси, као што се било са “Чудном шумом“, “Лептиром“, и са пуно песама са сингл плоча као “Косовски божури“ које свирамо и дан данас, супер је осећање да је нешто остало да живи толико дуго година, можда чак и после нас”, каже Јелић.

Од оснивања 1970. године до данас, на челу са неуништивом браћом Жиком и гитаристом и пјевачем Драгијем Јелићем, састав је имао бројне фазе и поставе, гдје је посљедњих 25 година трећи стожер гитариста Петар Јелић, њихов рођак.

Yу Група је објавила низ значајних албума, од деби материјала “Yu Група” (1973) до посљедњег ЦД-а “Ево стојим ту” (2016), на којима сузабиљежене антологијске пјесме – “Црни лептир”, “Чудна шума”, “Од злата јабука”, “Морнар”, “Дунавом још шибају ветрови”, “Пустиња”, “Одлазим”, “Сама”, “Дунаве”…

Драги и Жика Јелић, оргуљаш Миодраг Миве Округић и бубњар Велибор Бока Богдановић прво су основали групу радног назива “Идејни посед”, а онда у позну јесен на тадашњи државни празник, Дан републике, 29. новембар, на наступу у земунском клубу “Синагога”, диск џокеј Зоран Модли (1948-2020) је позвао публику да им одабере име.

Посљедњих годину дана чланови бенда су изузетно активни и заиста као да не умиј да остаре, јер наступају свуда и неуморно освајају и друге просторе по Србији, на соло концертима и у оквиру многих фестивала.

Концерти серијала “Под маскама” одржавају се у складу са тренутним здравственим прописима и препорукама, уз ограничен број посјетилаца, дистанцу, обавезно ношење маски, те је и овај наступ ограничен за број посјетилаца, до 500 људи.

У овом концертном серијалу наступа током новембра и регионална звијезда Neno Belan & The Fiumens који ће пjевати хитове “Ђавола”, алтернативни рок бендови Артан Лили и Канда Коџа и Небојша (ККН), панк рок састав Човек без слуха (ЧБС), а недавно је три концерта у великој сали Комбанк Дворане одржала Амира Медуњанин, у истој организацији куће Long Play.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here