Вулин: Усташтво је хрватска идеологија, али зашто ЕУ ћути

0
481

Не очекујем од Хрватске да се одрекне усташтва, али јесам очекивао реакцију Европске уније, поручио је предсједник Покрета социјалиста Александар Вулин, поводом одлуке суда у Хрватској по којој је усташки поздрав „За дом спремни“ прихватљив пре сваке Томпсонове песме.

– Имате Хрватску у којој је усташки поздрав „За дом спремни“, по одлуци суда легалан. Не очекујем од Хрвата да се одрекну усташтва, та идеологија је, нажалост, у Хрватској исувише јака. Ја видим да у Хрватској усташе никада нису ни силазиле са власти, некад су се звали комунистима, некада социјал-демократима, а некада се зову ХДЗ, али, усташе очигледно никада нису престале да владају Хрватском, то је њихова идеологија и филозофија – истакао је у четвртак Вулин на локалној телевизији у Краљеву.

Лидер ПС-а је рекао, да он лично, не може да разуме зашто Европска унија ћути и упитао да ли можда ћуте зато што се усташки поздрав „За дом спремни“ углавном односи на Србе.

– Не могу да разумијем да Европска унија ћути. Да ли можете да замислите да је суд у Аустрији донио одлуку да је поздрав „зиг хајл“ прије неке пјесме прихватљив? Читав свијет би реаговао. Зашто ћуте? Да ли је проблем то што се „За дом спремни“ углавном односи на Србе? Ја не могу да нађем објашњење зашто се ћути – казао је Вулин.

Министар одбране и лидер ПС-а је у Краљеву подсјетио да Србија дугује огромну захвалност кинеским и руским пријатељима, који су били уз њих у најтежем тренутку пандемије.

– Наша захвалност кинеским љекарима и руским војницима не може да се измјери. Они су дошли у најтежем тренутку. Вриједност помоћи се мјери и по томе када сте је добили, не само колика је, а била је огромна – истакао је Вулин.

Према његовим ријечима, када нам је требало све, од технике до савјета, они су дошли, у часу када је у њиховим земљама пандемија била на врхунцу.

– Све то што су дали нама требало је и њима, они су одвојили од себе и дали су нама и то не може да се заборави – напомиње Вулин.

Он каже да се захваљује Турској, Азербејџану, Европској унији, али да су Кина и Русија у најкритичнијем моменту били уз њих.

– Захвалили смо им се одликовањима, захвалили смо се и тиме што смо и ми њима понудили помоћ. Кинески лекари и руски стручњаци за дезинфекцију су обишли сваки град у Србији и то се не може заборавити – навео је Вулин приликом гостовања на телевизији у Краљеву, саопштио је ПС.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here