Вулин: Подршка Србије Републици Српској пресудна

0
348

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин оцијенио је да је Република Српска озбиљно угрожена и под ударом и да је важно да Срби у БиХ буду јединствени и да се држе уз своју Србију.

– Подршка Србије Републици Српској је пресудна – поручио је Вулин и додао да ће док год Србију буде водио предсједник Александар Вучић, Српска бити чувана и подржана.

Он је нагласио да се мора разговарати о томе како да се превазиђе стање у БиХ и да није могуће Србима наметати идеју да је у Сребреници био геноцид.

– Република Српска је под озбиљним ударом, свако ко каже да није било геноцида, већ злочина, биће ухапшен. Ко ће да га ухапси? Ко ће да одреди разлику? Ко ће да казни? Шта ако милион Срба који живе у БиХ потпишу петицију да није било геноцида, да ли ће сви да иду у затвор? – упитао је Вулин.

Према његовим ријечима, то што је Инцко 12 дана прије одласка са функције наметнуо закон о забрани “негирања геноцида” и кажњавању, никоме није донио ништа добро.

– Мислите да је Бошњацима сада боље у БиХ јер је Република Српска рекла да јој неће наметати истину и наређивати шта ће да ради. Инцко је знао да ће дестабилизовати БиХ, да ће узнемирити грађане БиХ, да ће навести Републику Српску на одређене кораке у својој одбрани, а ти кораци не могу да прођу без одређених посљедица – рекао је Вулин за Телевизију Пинк.

Он сматра да није случајно да је Инцко, аустријски дипломата, на дан када је Аустроугарска послала ултиматум Србији 1914. године, наметнуо закон и ултиматум српском народу како мора да мисли.

– Република Српска је у праву. Она брани свој опстанак. Злочин у Сребреници не може бити оправдање за рушење Дејтонског споразума, укидање Републике Српске и за нове сукобе у БиХ. Веома сам забринут за Републику Српску и за стање у БиХ, ко зна шта може произаћи из овога, који су сљедећи кораци – рекао је Вулин.

Коментаришући изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да “разумије тешке емоције странака из Републике Српске, али да ће се одљутити”, Вулин је рекао да очекује од свих политичара у БиХ да не минимализују оно што се десило, већ да “приступе озбиљно и виде шта из тога може произаћи”.

Лидери свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској одбацили су у понедјељак, 26. јула, на састанку у Бањалуци свако наметање на нивоу БиХ.

рпски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик званично је покренуо и први потписао петицију којом се не прихвата наметање закона о забрани негирања геноцида. Том петицијом се изражава и недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.

Петицију је за непуна два дана потписало неколико десетина хиљада грађана Републике Српске.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

four + 17 =