Вучић: Србија се на Генералној скупштини УН придружила осуди напада на Украјину; Не спомињу се санкције

0
628
Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, у обраћању јавности поводом развоја ситуације у Украјини, да су тектонске промјене на свјетској политичкој сцени, а Србија се налази у тешкој ситуацији.

Вучић је рекао да му никада теже није било и да се у најлошијем расположењу обраћа у посљедњих десет година.

– Криза због рата у Укајини погађа драматично Србију. Оно што није лако објаснити је веза политике и економије, утицаја политике на економију, притисака на које смо изложени и свега што нам предстоји – рекао је Вучић.

Према његовим ријечима од петка су се догодиле промјене, цијели свијет је постао другачији за само три, четири, пет дана и ништа више није исто.

Све оно што смо јуче знали не личи на оно кроз шта пролазимо данас, каже предсједник Србије.

– Тектонске промене на свјетској политичкој сцени, Србија се налази у тешкој ситуацији. То није питање исправности нашег става већ невјероватних околости које су нас довеле у тешку ситуацију – напоменуо је Вучић.

Истакао је да у претходних 48 сати нисам обавјештавао са ким је био у контакту.

– Не постоји представник ни једне важне државе, а да нисмо разговарали. Разговарао сам са Урсулом фон дер Лајен, од представника Њемачке САД, Француске, размењивао поруке од шефова Европског савјете – каже Вучић.

Наводи да је Србија суочена са огромним притиском у којем није питање можете ли као појединац да нешто одржите или не.

– Мало ког интересује шта се збивало 1999. године – рекао је предсједник Србије и захвалио се предсједници ЕК и Европског савјета као и америчким представницима на коректности.

– Хвала што су ме саслушали јер њихова јавна мјења немају стрпљења да чују било какав уравнотеженији став против Србије – каже он.

Рекао је да се Србија на сједници Генералне скупштине придружила осуди напада на Украјину.

– У тексту се не помињу било какве санкције, али с наше стране је важно да осудимо урушавање територијалног интегритета било које земље чланице – каже Вучић.

Ово је тек почетак, притисци ће бити огромни, напомиње Вучић, преноси РТС.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here