Вучић након самита: Око промјене граница није било сагласности

0
144

На састанку лидера Западног Балкана у оквиру процеса Брдо-Бриони Србија је прихватила предложене закључке, али да око промјене граница није било сагласности, истакао је предсједник Александар Вучић.

Александар Вучић је, након пленарне сједнице, навео да је најважније да постоји концезус да се цијели регион налази на европском путу и да треба заједнички да се на томе ради.

– Подржали смо намјере, жеље и претензије других на Западном Балкану за отварањем датума за преговоре и визном либерализацијом. Било је много ствари око којих нисмо били сагласни, а једно питање које је било кључно, било је питање промјене граница око чега није било сагласности – истакао је Вучић.

Како је објаснио, у региону поједини на два различита начина тумаче мијењање граница, онако како се њима свиђа, а Србија сматра да не треба да се мијењају ван правила која су установили.

– Србија се увијек залагала за немијењање граница признатих од УН, организације која је универзално тијело, а не да се према границама опходи како која земља жели по систему једном може промјена, сутра не може. Та наша иницијатива није прихваћена, а остатком текста смо задовољни – додао је Вучић.

Истакао је да су неки други тражили много више и много су незадовољнији, али како каже састанак је био пристојан и добар, уз много реплика.

– Али на то смо навикли. Прије свега их је било између Београда и Приштине, свих нас са Сарајевом, и унутар БиХ. Ништа ново – казао је Вучић.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

fourteen − 1 =