Врховац: До сада пласирано око 2,6 милијарди КМ

0
553

Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ Републике Српске до сада је пласирала око 2,6 милијарди КМ из средстава фондова којима управља ИРБ, од чега је 2,1 милијарда КМ одобрена путем кредитних пласмана, а око 580 милиона КМ кроз пласмане у хартије од вриједности на домаћем тржишту, рекао је директор ИРБ-а Дражен Врховац.

Врховац је рекао да је 2,7 милиона КМ реализовано на бесповратној основи путем финансијског механизма за јединице локалне самоуправе који ИРБ спроводи у сарадњи са Владом Српске и њеним министарствима те Развојним програмом УН /УНДП/.

Он је нагласио да величина пласмана ИРБ-а у највећој мјери одговара испољеној потражњи на домаћем тржишту за кредитним производима ИРБ-а.

Врховац је навео да је највише средстава одобрено путем кредитне линије за предузетнике и предузећа, односно нешто више од 800 милиона КМ.

– Велико интересовање влада и за наше стамбене кредите путем којих је пласирано 590 милиона КМ. Тиме је омогућено да 12.300 корисника кредита и чланова њихових породица ријеше стамбено питање по изузетно повољним условима, што свакако одговара интересима и потребама домаћег друштвено-економског раста и развоја – рекао је Врховац за данашњи „Еуроблиц“.

Говорећи о утицају ИРБ-а на кретање каматних стопа на стамбене кредите, он је истакао да је чињеница да се учешће стамбених кредита ИРБ-а у укупним кредитима банкарског сектора Српске одобрених за ове намјене креће у просјеку 40 одсто.

– Захваљујући свом релативном значају с једне стране, као и изузетно повољним условима које нуди, прије свега када је ријеч висина каматне стопе, с друге стране, ИРБ је свакако у могућности да значајније обликује укупна тржишна кретања у овом сегменту. То се огледа и у висини каматне стопе, али и у релаксирању осталих услова на тржишту када је ријеч о рјешавању једног од основних животних потреба становника Српске, што стамбено питање свакако јесте – рекао је Врховац.

Врховац је нагласио и да је ИРБ посебну пажњу посветио подршци пољопривредној производњи и домаћим прерађивачким капацитетима, те навео податак да је за ове намјене до краја прошле године пласирано више од 190 милиона КМ, што чини трећину укупних пласмана привреди.

Према његовим ријечима, ИРБ је до краја прошле године највише средстава одобрила крајњим корисницима из сектора малих и средњих предузећа, односно 70 одсто укупно пласираних кредитних средстава. Он је нагласио да је то разумљиво с обзиром на значајкоји имају запосленост, стварање нове вроједности и њихово доминантно учешће у привредној структури Српске.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here