Vranješ: Bošnjački narod istovremeno protiv Rajka Vasića i Marka Radoje

0
480
Rajko Vasić, novinar, slikar, skulptor, dizajner, tviteraš, publicista, pisac, posljednji ministar informisanja Republike Srpske, bivši izvršni sekretar SNSD-a, beskrajno kreativna i lucidna osoba širokog polja interesovanja, kao i svakog dana otvorio je svoj Tviter profil i tvitnuo kako samo on zna: „Nešto mislim. Ako toliko volite taj Genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku“. I, ništa tu ne bi bilo neobično u odnosu na Rajkov repertoar na Tviteru, da je bilo koji drugi dan u pitanju osim 11. jula, ističe u svom tesktu za portal Sve o Srpskoj Aleksandar Vranješ, profesor na Fakultetu političkih nauka Banjaluka.

Tog dana se riječ genocid stavlja na specijalni kantar i samo nosioci posebnog prava imaju odobrenje da upotrebljavaju taj izraz, dok bi oni Ostali tog dana trebali držati usta zatvorena.

E, tu je problem. Rajko teško drži usta zatvorena, jer se snažno borio i na kraju izborio za tu slobodu da kaže ono što misli. Kada je svojevremeno napravio kovanicu “KoPilad“ aludirajući na relaciju tadašnjeg studentskog lidera Nikole Dronjka sa pokojnim Željkom Kopanjom, digla se kuka i motika na Rajka, a svoju slobodu da govori ono što misli bez obzira na cijenu, platio je partijskom karijerom.

Kada tome pridodamo i inat kao pogonsko gorivo, Rajko je odlučio da teško izborenu slobodu nemilice upražnjava na Tviteru uz dozu ironije, cinizma, lucidnosti, kreativnosti, humora, vulgarnosti.

Ciljajući veoma širok spektar tema, od opozicije, pozicije, ambasada, medija, fudbala, domaće ili svjetske politike itd, Rajko svakodnevno paradira lajnom kao kakav penzionisani general koji je u ova licemjerna vremena izborio svoju poziciju da svakom skreše u brk ono što mu je na pameti, ne mareći za posljedice. Uz to ako kojim slučajem izazove kakvu burnu reakaciju, oduševljenje, zgražavanje, smijeh, čuđenje, ljutnju, zaprepaštenost, niko srećniji od Rajka.

Kad svemu ovome pridodamo jedan opšti stav da ne treba uzimati za ozbiljno sve što se piše po Tviteru, počevši od Rajka Vasića pa do Trampa, prosto je nevjerovatno kako je sarajevska čaršija momentalno identifikovala Rajka kao glavnu opasnost po živote 1.7 miliona bosanskih Bošnjaka. Nije zgoreg napomenuti da se na društvenim mrežama i komentarima na portalima, na svakodnevnom nivou mogu pročitati na hiljade poziva na linč, protjerivanje, ubijanje, silovanje srpskog stanovništva u BiH, što sa anonimnih što sa stvarnih profila.

Tada se to tumači kao neprihvatljiv diskurs, trolovanje, nebitni komentari, istresanje dokone omladine, zezanje i sl, ali nikako kao ozbiljne prijetnje.

Čak ni kada Naser Orić istog dana kad i Rajko izjavi da će se sljedeći rat desiti malo brže nego što su ga oni (Bošnjaci) dočekali i da će u tom ratu po Srbe svašta biti, ne doživi se ozbiljno, nego naiđe na blage osude pojedinih ambasada u vidu saopštenja. Ali kad Rajko tvitne to što tvitne, momentalno se na noge podižu OHR, ambasade, SIPA, Tužilaštvo, mediji, Kurta i Murta.

Ispade da ovaj uticajni tviteraš u svojoj garaži u Dragočaju posjeduje najmanje dvije mini nuklearne bojeve glave koje mu je svojevremeno poklonio Kim Džong Un lično u znak zahvalnosti što ga je Rajko onomad izvajao od domaće bukve i samo se čeka kad će ih ispaliti. Ili to tako vidi Valentin Incko kada je u svojoj osudi izjavio da Rajkov tvit nije samo gnusan i uvredljiv nego i da prijeti nasiljem i to ne bilo kakvim nasiljem nego tvit koji prijeti genocidom, što je kako Incko kaže krivično djelo pozivajući pravosuđe BiH na hitnu reakciju.

Da se razumijemo, Rajkov sporni tvit je definitivno pogrešan, neprimjeren i bespotreban, uostalom kao i milioni drugih tvitova koji svakodnevno cirkulišu. Ali, da zbog toga pojedini autori treba da budu krivično gonjeni jer su se možda neukusno našalili ili ne daj bože usudili da se javno suprotstave mitovima i simbolima nastalim kao tekovina kolonijalne politike u protektoratu znanom kao BiH, govori nam kako međunarodna zajednica selektivno posmatra slobodu izražavanja i kako bi odmah kažnjavala one koji misle drugačije.

Јoš kako je Rajko i član Glavnog odbora SNSD-a, Incku se posložilo da istovremeno upozori da “stranke čiji članovi koji sjede u glavnom odboru, daju takve izjave, rizikuju da i same snose značajnu pravnu odgovornost“. Tako Incko ne bi samo krivično gonio Rajka Vasića zbog njegovog “tviter delikta“ nego bi nekako ako može zabranio kompletan SNSD i uhapsio Milorada Dodika, kao primjer ostalim neposlušnim Srbima, po onom već viđenom principu koji danas može da glasi – za jedan bezobrazni tvit da se uhapsi stotinu Srba.

Drugim riječima svi oni koji javno dovode u pitanje nametnute istine i uz to se sprdaju s njima, sutra će im prijetiti neki vid sankcija.

Inckovim osudama odmah se pridružila američka ambasada, da bi ekspresno reagovalo Tužilaštvo BiH koji su već formirali predmet “Narod protiv Rajka Vasića“. Njima se pridružio i Mektićev kum Perica Stanić, direktor SIPE koji je izjavio da njegove jedinice samo čekaju znak Tužilaštva da privedu Vasića na ispitivanje u vezi sa spornim tvitom.

Istog dana kad je Rajko tvitnuo, još jedan srpski novinar se našao u neprilici. Marko Radoja, urednik informativnog programa javnog servisa BHRT poslao je poruku svojim novinarima da kao urednik donosi odluku da voditelji informativnog programa “na dan obilježavanja godišnjice od genocida u Srebrenici, neće nositi srebrenički cvijet na reveru“ i automatski postao meta prijetnji na stotine huligana bošnjačkog sajber prostora.

Velika je razlika između Marka i Rajka.

Između ostalog, Marko za razliku od Rajka priznaje genocid u Srebrenici, dobro se slaže sa strancima iz ambasada i voli Sarajevo. Ipak za ovu priču važna je jedna njihova zajednička karakteristika – obojica su Srbi.

Zato Marko u narednih 12 sati od slanja sporne poruke, dobija 280 registrovanih prijetnji smrću, poziv na linč, protjerivanje iz Sarajeva. Marko radi bezbjednosti odlazi na teritoriju Republike Srpske i slučaj prijavljuje MUP-u RS.

Radoja je zauzeo stav da novinari i voditelji ne trebaju da nose nikakva obilježja na reveru, pa ni srebrenički cvijet, što je u skladu sa Statutom BHRT-a. Ali, to mu nije pomoglo, jer on je možda formalno urednik, ali u očima Sarajeva on je samo novinarska ikebana bez prava na stav. Tako je njegova urednička odluka tog dana ispoštovana u vijestima u 14:30, da bi kasnije bio preglasan, a na reverima voditelja informativnog programa u 19:00 časova srebrenički cvijet je bio na svom mjestu.

Marko nije ni srpski šovinista, ni fašista, niti eksponent srpske politike u Sarajevu. Marko je profesionalac i definitivno do juče Sarajevu „prihvatljiv Srbin“ koji je svoju uredničku odluku pravdao da se ne otvara presedan i Pandorina kutija, jer će sutra novinari i voditelji zajedničkog javnog servisa morati nositi simbole stradanja i drugih naroda, što otvara prostor za konflikte.

Marko i sam kaže da poštuje žrtve genocida u Srebrenici, da je prvi srpski novinar koji je to javno rekao još 1997. godine i zbog toga jedva živu glavu izvukao iz Republike Srpske, te da mu nije bila namjera da to omalovažava. Bez obzira što se možda sarajevskoj čaršiji Marko ovo vrijeme činio kao „prihvatljivim Srbinom“ koji je „progutao“ njihovu istinu, samo mali nesporazum oko pozicije cvijeta na reveru bio je dovoljan da ga pozovu na linč.

U slučaju Marka Radoja, nisu se oglasili iz OHR-a, Tužilaštva, ambasada, SIPE, da stanu u odbranu urednika informativnog programa tobož zajedničkog javnog servisa i njegovog odnosa prema simbolima na reverima novinara. Nismo čuli ni Incka da osuđuje tviteraše koji šalju prijetnje smrću Marku Radoji.

Sad bi vjerovatno Incko rekao da su slučaj Vasić i Radoje neuporedivi – da Rajko poziva na smrt hiljade Bošnjaka, dok ovamo hiljade Bošanjake prijete samo jednom Marku Radoji, pa bi u slučaju da ubiju Radoju na ulicama Sarajeva bila mnogo manja šteta nego da se ostvari Rajkova prognoza.

Moguće je da će do objavljivanja ovog teksta izaći neko šturo saopštenja za javnost iz neke ambasade u kome se osuđuju prijetnje Marku Radoji stavljajući to ponovo na nivo izolovanog incidenta.

Dok je u Rajkovom slučaju Tužilaštvo već ekspresno formiralo predmet, odredilo nadležnog tužioca i može se očekivati da SIPA dobije nalog da privede Rajka možda čak i danas. Ko zna, možda zadrže Rajka u pritvoru, možda ga osude za ““viter delikt“, možda završi u zatvoru, teško je prognozirati.

Ono što se mora naglasiti – ako Tužilaštvo i Sud BiH otvore presedan i počnu zatvarati Srbe zbog tvitova, a mi to budemo mirno posmatrali -možemo slobodno da pakujemo stvari.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here