Војводић: Нарушен углед високошколског система и установа

0
360
У поступцима акредитације диплома, које су откривене током акције Кластер, ништа није указивало да постоји икаква злоупотреба, јер би се у том случају зауставио процес акредитације, изјавила је Биљана Војводић, директорка Агенције за акредитацију високошколских установа Српске.

Војводићева је, гостујући у Јутарњем програму РТРС-а, истакла да је куповина диплома огроман проблем о којем се много прича али, како је рекла, није било довољно доказа да се докаже ова појава.

– Ми провјеравамо усклађеност рада са стандардима, а овакве појаве се могу се открити само кроз истражне радње. У поступцима акредитација законитост се продразумијева – истиче Војводићева.

Она је додала да је од Агенције за високо образовање затражено да се привремено обустави процес реакредитације за одређене институције гдје је тај процес у току, а како би се након започете истраге видјело да ли те установе испуњавају услове за рад.

Уколико акција „Кластер“ добије судски епилог оптужени би се могли суочити са дугогодишњим затворским казнама, јер су оптужени за кривична дјела.

Војводићева је нагласила да ова афера нарушила углед високошколског система и установа, те ће, како је рекла, требати времена да се тај углед и повјерење врати.

– Ово све што се догодило бацило је негативно свјетло и унијело неповјерење у рад високошколских установа. Надам се да ће сви они  који су учествовавли у незаконитој додјели диплома бути кажњени и да у овом систему неће бити мјеста оваквој врсти злоупотреба – навела је Војводићева.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here