Влада Српске ће помоћи поплављеним општинама

0
160

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио је данас у Приједору, Новом Граду и Костајници поплављена подручја.

Вишковић је данас током посјете општини Костајница рекао да ће Влада пружити помоћ локалним заједницама погођеним поплавама.

Вишковић је рекао да ће, када прође кризна ситуација, локалне заједнице са својим комисијама процијенити штету и тада ће се тачно знати на који начин ће се помоћи локалним заједницама како би оне могле испоштовати људе и привредне субјекте ангажоване са механизацијом и људством, те како би се разумно подијелили трошкови. 

Он је изјавио новинарима да су поплаве које су задесиле Српску протеклих дана најављене и да је Цивилна заштита већ 8. маја упозорила све начелнике и градоначелнике да обрате пажњу и да прате ситуацију, те да су институције реаговале на вријеме. 

Према његовим ријечима, заштићени су, прије свега, људски животи и материјална добра. 

– Има штете на пољопривредном земљишту, има и поплављених објеката и Влада Српске ће из Фонда солидарности помоћи поплављеним локалним заједницама и њиховом становништву да колико-толико ублаже посљедице поплава. Морамо бити реални и поштени и рећи да се не може очекивати да се у потпуности исплати штета јер она ће вјероватно бити милионска, али сигурно нећемо ниједну нашу локалну заједницу оставити без помоћи – рекао је Вишковић. 

Премијер Републике Српске је обишао Улицу Ранка Шипке коју је поплавила ријека Уна, те поток Тавија који је регулисан уз помоћ Владе Републике Српске и нагласио значај изградње оваквих објеката. 

– Да којим случај овај објекат није изграђен ми бисмо данас овдје имали ситуацију да читав град буде под водом и ово је начин како се борити против поплава“, истакао је Вишковић, додајући да је Влада Српске протеклих година доста уложила у заштиту од поплава. 

Он је навео да су приоритет биле високе воде као што су Сава и Дрина и најавио за неколико дана у Требињу разговоре са представницима Свјетске банке за обнову и развој како би се реализовали нови пројекти водозаштите да би се неке будуће непогоде могле држати под контролом.

Начелник општине Костајница Драго Бундало рекао је да ванредне мјере одбране од поплава на подручју ове општине остају на снази, иако је тренутна ситуација релативно добра. 

– Ми смо преживјели изливање ријеке Стригове која се повукла у корито, а остале бујичне рјечице су овај пут биле мирне захваљујући Влади Републике Српске уз чију помоћ смо урадили регулацију рјечице Тавије – рекао је Бундало. 

Он је додао да се сада прати ријека Уна која је поплавила пољопривредно земљиште, 20 кућа и пратеће објекте, те изразио наду да ће Влада Српске имати разумијевања и пружити помоћ мањим општинама финансијски или горивом које треба да буде надокнађено субјектима који су помагали за вријеме поплаве и који ће помагати у санацији након што се вода повуче.

 Премијер Српске изјавио је у Новом Граду да очекује да је прошло најтеже када је ријеч о поплавама које су претходних дана захватиле локалне заједнице у Српској.Вишковић је рекао да су институције биле на опрезу, поучене искуствима из 2014. године, те да је Цивилна заштита још 8. маја послала допис свим начелницима и градоначелницима са препоруком да се прати ситуација.

– Процјене Републичког хидрометеоролошког завода су се обистиниле и било је локалних заједница гдје је за кратко вријеме пало 170-200 литара кише за неколико сати. Огромну штету причиниле су бујице – навео је Вишковић.

Он каже да је приоритет била заштита људских живота, а затим материјално- техничких добара.

– Највећи проблем биће поплављено пољопривредно земљиште и усјеви, али има и поплављених објеката. Влада ће, након што локалне заједнице процијене штету, помоћи у санацији – рекао је Вишковић.

Он је са начелником општине Мирославом Дрљачом обишао препумпну станицу град која је основ одбране ове општине.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

11 − ten =