Вишковић: Жеља нам је да нас у Српској буде што више и да живимо што боље

0
210

Република Српска се суочава с комплексним демографским проблемима који се манифестују смањењем стопе рађања, негативним природним прираштајем, одласком радно способног становништва. Међутим, Влада Српске предузима низ мјера како би се овим проблемима стало у крај.

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, за портал Бањалука.нет каже да иако млади људи данас касније ступају у брачну заједницу и имају знатно мање потомство него раније, Влада Српске чини све што је у њеној надлежности како би се ситуација промијенила.

 

“Као представници власти у Српској морамо предузети мјере које су у нашој надлежности. Не можемо мијењати нечији став и начин размишљања, али оно што можемо ми радимо, у складу с нашим могућностима. Урадили смо много, почевши од вантјелесне оплодње- Такође, од ове године имамо и Закон о породицама 4+, гдје породица код које је један родитељ незапослен остварује право на 750 КМ и на тај износ се плаћају порези и доприноси. Значај овог закона је првенствено у томе што смо на неки начин мајци као стубу породице обезбиједили одређена примања. Наш Закон о пензионо-инвалидском осигурању наводи да право на пензију може остварити неко ко има 15 и више година стажа. Мајка која има четворо и више дјеце примаће 750 КМ док најмлађе дијете не напуни 18 година, што значи да она већ тада има право на пензију по закону”, наводи Вишковић.

Он, такође, додаје да је још једна од мјера пронаталитетне политике и субвенционисање стамбених кредита за младе брачне парове.

“Увели смо прије двије године бесплатно школовање за све студенте који редовно студирају на наша два јавна универзитета, бесплатан смјештај у домовима, те, може се слободно рећи, скоро бесплатну исхрану на дневном нивоу. Градимо нове домове, реновирамо постојеће, правимо нове факултете, улажемо у студентски стандард као никад до сада стварајући услове за све те људе”, наглашава Вишковић.

Он истиче да се с посебном пажњом улаже и у предшколско образовање, гдје се проширују капацитети у постојећим вртићима, али и граде нови. Све су то активности које реализује Влада Српске, али, како каже премијер, у истом правцу наставиће и у наредном периоду.

“С поносом прихватам било коју иницијативу за градњу вртића у локалним заједницама. То ме посебно радује”, каже Вишковић.

Напомиње да је Влада усмјерена на читав сет пронаталитетних мјера с циљем побољшања демографске политике.

“Имамо бесплатне уџбенике за дјецу од првог до петог разреда, као и за дјецу из социјално угрожених породица. Такође за младе људе, брачне парове, дјецу погинулих бораца дајемо до 50.000 КМ за покретање бизниса. Радићемо и даље у складу с нашим могућностима да нас овдје буде што више и да овдје живимо што боље”, рекао је Вишковић.

 

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here