Вишковић: Влада ће и даље бити партнер пословној заједници

0
624
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас на Јахорини да су Владине мјере помоћи реалном сектору у протекла три мјесеца дале значајне резултате и да ће Влада и даље бити партнер пословној заједници.

 

Вишковић је истакао да се Влада Српске може похвалити да је једна од влада у региону која има најмањи број људи који су остали без посла у току епидемије вируса корона и нашли се на Заводу за запошљавање Републике Српске, јер су у претходна три мјесеца плаћали најниже плате и доприносе и тако помогли реалном сектору.

„То намјеравамо радити у одређеним сегментима или одређеним привредним гранама и у наредном периоду“, рекао је Вишковић новинарима прије почетка округлог стола о теми „Како одржати пословање у отежаним условима изазваним корона вирусом?“.

Он је истакао да ће данас на Јахорини чути људе из реалног сектора како и на који начин послују у отежаним условима изазваним вирусом корона.

Вишковић је навео да ће све те проблеме евидентирати, анализирати и у складу са могућностима учинити све да помогну реалном сектору да задрже раднике.

Он је нагласио да су радници та покретачка снага која Српској треба данас, сутра и када вирус буде иза нас, јер су они носиоци развоја Републике. Вишковић је рекао да ће сагледати свако појединачно предузеће, сваког привредника и да виде коме у датом моменту шта треба помоћи.

„Влада ће и даље бити партнер пословној заједници и биће 24 часа отворена врата за наше људе који ће моћи од ресорних министарстава и институција Републике Српске да затраже одређену помоћ. Значајну помоћ у превазилажењу проблема у реалном сектору у наредном периоду очекујем од Савјета министара, тамо је наш кадар, предсједавајући Савјета министара на челу са српским чланом предсједништва БиХ Милорадом Додиком“, рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, значајан број проблема који могу да се појаве у реалном сектору и који треба да се рјешава, рјешаваће и Влада Српске али са институцијама на нивоу БиХ, односно са Савјетом министара.

Он је додао да са Унијом удружења послодаваца Републике Српске његују и имају коректну сарадњу, као и са Привредном комором и синдикатима.

Округли сто о теми „Како одржати пословање у отежаним условима изазваним корона вирусом?“ отворио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Осим Вишковића, гости округлог стола су министар финансија Зора Видовић, министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Срђан Рајчевић, као и представници локалних заједница и привредници из овог дијела Републике Српске.

Овај скуп реализован је уз подршку пројекта „Јачање капацитета владиних институција за укључивање организација цивилног друштва у процесу доношења одлука у БиХ“, који подржава ЕУ.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here