Вишковић: У Српској неће бити поскупљења електричне енергије

0
464
 Цијена електричне енергије у Републици Српској у наредном периоду неће поскупјети, рекао је Радован Вишковић, премијер Републике Српске, током посјете Електропривреди Српске у Требињу.

– Упркос поремећајима на свјетском тржишту неће бити поскупљења цијена електричне енергије, ни за домаћинства, ни за привредне субјекте у овој години – поручио је Вишковић.

Истакнуто је да велике промјене и нестабилност на свјетском енергетском тржишу имају посљедице, али да се настоји да се те оне за домаће потрошаче и привреду сведу на минимум.

Каже да ће зато цијене електричне енергије за обје категорије у Српској остати непромијењене до краја ове године, а истовремено Електропривреда настоји да настави инвестиционе пројекете како би се осигурала додатна енергија из властитих извора.

Могуће кризе изазване повременим испадима дотрајалих објеката попут Термоелектрана Угљевик и Гацко, истиче, биће премоштене договореном размјеном са електроприувредама Федерације и Србије, јавља РТРС.

– Такви испади дешавају се око 20 пута у току године и могу да трају и више часова. Стручњаци су процијенили да је најбоље да се енергија не набавља по скупим цијенама на тржишту – додао је Вишковић.

Раније је Вишковић присуствовао потписивању споразума о набавци опреме за Хидроелектрану Дабар у вриједности од 30 милиона евра.

Вишковић се састао и са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем, а потом ће и присуствовати свечаном отварању Самита енергетике „Сет Требиње 2022“.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here