Вишковић: Српска има заштитне опреме за наредних шест мјесеци

0
717
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Српска у овом моменту има опреме за заштиту од вируса корона довољну за наредних шест мјесеци, те поручио да грађани немају разлога за бригу.

 

“Већ у наредних пар дана, до краја идуће седмице иде још једна набавка која ће омогућити да можемо барем по том основу да будемо релаксирани”, истакао је Вишковић за Радио Републике Српске.

Он је нагласио да Српска има и довољан број тестова, те је подсјетио де је на јучерашњој сједници Компензационог фонда одобрено додатних 3,7 милиона КМ за набавку 90.000 тестова.

Премијер Републике Српске нагласио је да се ради на томе да још двије лабораторије у Српској буду оспособљене за тестирање грађана.

Вишковић је рекао да је Бања Дворови код Бијељине почела да прима пацијенте позитивне на вирус корона, а ради растерећења Уневерзитетског клиничког центар Српске данас је и Бања Слатина, која има на располагању близу 400 лежајева, требала да прими оне са лакшим симптомима.

Он каже да нови талас пандемије висуса корона није изненађење јер су на то на њеном почетку или током љета указали стручњаци, те додаје да нико у свијету не може дати процјену до када ће ово трајати и у ком обиму.

“Једино што можемо урадити у овом моменту је да припремамо наше здравствене капацитете да можемо прихватити све обољеле, да имамо довољно заштитне опреме, лијекова и свега другог штоје неопходно да би што лакше ово пребродили”, нагасио је он.

Вишковић је поново позвао грађане да поштују приписане мјере, да носе заштитне маске, држе физичку дистанцу и избјегавају окупљања јер ће само тако утицај вируса корона смањити или ставити под контролу.

“И Синдиката здравствених радника је апеловао на грађане да се придржавају прописаних мјера заштите како би се смањио притисак на тдравствеи сектор који је велики. Због тога смо на јучерашњој сједници Компензационог фонда донијели одлуку да издвојимо средства за болницу у Добоју за проширење капацитета, као што је то урађено у Бањалуци, Бијељини, Зворнику и Фочи. Дијели смо одлуку да се припрема и Ђачки дом у Требињу који ће у одређеном моменту, ако буде затребало, постати ковид болница”, истакао је Вишковић.

Вишковић рекао је да од свих грађана Републике Српске зависи да ли доћи до предузимања драстичнијих мјера у погледу кретања и других ограничења због епидемиолошке ситуације.

Он је позвао све грађане да не дозволе да до тога дође, тако што ће се придржавати епидемиолошких мјера и понашати се одговорно.

“Против оних који се не понашају одговорно ћемо предузимати ригорозне мјере и санкције јер само одговорним понашањем можемо заштитити здравствени систем, избјећи затварања и ограничења, али и спасити нашу економију”, рекао је Вишковић.

Он је упитао да ли је тешко одрећи се у наредних мјесец или два комодитета, прославити славу у кругу породице, избјећи рођендане, крштења и свадбе са 200 и више људи.

Према његовим ријечима, на данашњој сједници Штаба за вадредне ситуације донесена је одлука да више од 70 љекара са Завода за запошљавање буде укључено у здравствени систем, како би постојећем кадру помогли да се лакше изборе са вирусом корона.

Вишковић је навео да привредници од Владе Републике Српске очекују разумијевање.

“Наши привредници разумију кад нешто може и кад нешто не може, али они желе да буду уважени. Ниједну одлуку коју је креирала извршна власт, преко Кризног штаба, Компензационог фонда или Владе, нисмо радили без сарадње са партнерима – Савезом синдиката, Унијом удружења послодаваца и Привредном комором”, рекао је Вишковић.

Вишковић је навео да је од почетка пандемије до данас Република Српске изгубила 16.900 радних мјеста, од чега је половина људи који су радили на одређено.

“Али, с друге стране, у том истом периоду имамо новопримљених 19.200 радника, што значи да имамо 1.300 радника више у односу на број радника који су остали без посла”, напоменуо је Вишковић.

Вишковић је навео да ће Република Српска, у складу са својим могућностима, помоћи свима у датом моменту, али да сви морају преузети одговорност да се не урушава ни здравствени ни економски систем.

“Република Српска нема капацитете да наредних годину или двије плаћа одређене обавезе за реални сектор. Ми можемо помоћи у датом моменту, можемо интервенисати и то радимо и радићемо и у будуће, али морамо бити свјесни да буџет функционише кроз приходе и расходе”, рекао је Вишковић.

Говорећи о буџету за ову годину, Вишковић је навео да ће још један ребаланс бити до краја године, јер је већ премашен износ од око 155 милиона КМ за помоћ здравственом сектору и реалном сектору, који је планиран ребалансом који је већ био.

“Урадићемо то до краја овог мјесеца, те ћемо посије новембарских избора завршити ту обавезу, а већ смо у припреми нацрта буџета за наредну годину. Буџет је у овом моменту стабилан, извршавамо све своје обавезе, када је ријеч о платама, пензијама, социјалним давањима, те грантовима за пољопривреду , те помоћ реалном и здравственом сектору”, рекао је Вишковић.

Он је додао да неће бити проблема око буџета за ову годину, те навео да ће данас кренути и исплата пензија за октобар у пуном износу, иако је рок до 10. у мјесецу.

Вишковић је рекао и да Република Српска очекује помоћ од међународних финансијских институција, као што су Европска комисија и Међународног монетарног фонда /ММФ/.

“Оквир са ММФ-ом је око 720 милиона евра трогодишњи аранжман и преговори трају већ сада. Ућићемо у финализацију преговора послије 15. новембра, односно локалних избора и очекујемо да до краја године завршимо све процедуре”, рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, оквир за буџет за наредну годину је око 3,5 милијарде КМ, те ће бити више окренут ка инвестицијама и подршци привреди и здравственом сектору, а мање у смислу потрошње.

“На посљедњој сједници Владе позвали смо ресорна министарства да максимално крешу материјалне трошкове, јер се може уштедјети на многим стварима, као што је да се материјали за сједнице не штампају, него достављају електронским путем”, рекао је Вишковић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here