Вишковић: Процесуирање ратних злочина блокирано у Савјету министара

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да је Српска заинтересована да буде усвојена стратегија за рад на предметима ратних злочина у БиХ, али да је то блокирано у Савјету министара.

„То није до Републике Српске која је све урадила и једина је у БиХ заинтересована да ова земља функционише. То је питање за други ниво власти. Стратегија је запела у Савјету министара, односно Министарству цивилних послова и они су адреса која треба дати одговор зашто се то не дешава“, рекао је Вишковић новинарима у Мркоњић Граду.

Према његовим ријечима, стратегија треба да буде усвојена и да питање ратних злочина коначно буде ријешено.

„Ваљда би 25 година послије ратних дешавања требало подвући црту и то питање ријешити, али очигледно је да им није у интересу да се то ријеши“, нагласио је Вишковић.

Нацртом стратегије за процесуирање ратних злочина у БиХ предвиђено је да до 2023. године буде завршено процесуирање ратних злочина. 

Скривена намјера Бошњака иза апелације у вези са смртном казном

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да иза апелације коју је Клуб Бошњака у Вијећу народа Српске упутио Уставном суду БиХ стоји скривена намјера јер су управо они прије 10 година блокирали доношење уставних амандмана којима је било предвиђено брисање смртне казне из Устава Српске.

„Клуб Бошњака је некоректан. Био сам посланик у Народној скупштини Републике Српске и прије 10 година смо покренули причу у вези са уставним амандманима да би из Устава била избрисана смртна казна, што је била обавеза и на основу европских конвенција, а они су то закочили. Апсурдно је да сада они подносе апелацију Уставном суду. То је за рубрику вјеровали или не“, рекао је Вишковић новинарима у Мркоњић Граду.

Према његовим ријечима, скривена намјера Клуба Бошњака се огледа у томе да желе себе да етикетирају као легалног подносиоца иницијатива.

„Вјероватно ће сљедећа њихова иницијатива бити у вези са Даном Републике или именом Српске. Ово је пробни балон и сматрам да овај потез није коректан“, нагласио је Вишковић.

Уставни суд БиХ требало би да за два дана донесе одлуку о апелацији Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске која се тиче укидања смртне казне, односно брисања те одредбе из Устава.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here