Вишковић: Повећаћемо пензије, а плате неће бити смањене

0
612

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је циљ Владе да се након данашњег усвајања Приједлога буџета за 2021. годину од 3,795 милијарди КМ и пратећих докумената обезбиједи нормално функционисање власти у времену тешкоћа које је донијела пандемија вируса корона, уз одржавање постојећег нивоа плата, повећање пензија и знатну помоћ реалном и здравстсвеном сектору.

Он је рекао да се усвајање и расправа о овим документима очекује на посебној сједници Народне скупштине 15. или 16. децембра.

“Циљ је да прије Никољдана имамо усвојен буџет Српске, остављајући довољно времена Вијећу народа Српске да обави своје процедуре како би поменути буџет ступио на снагу почетком наредне године”, рекао је Вишковић за АТВ.

Он је рекао да се Влада трудила да буџет за наредну годину буде усмјерен ка штедњи, а не трошковима с обзиром на проблеме са вирусом.

“Према процјенама озбиљних економиста, значајније посљедице у вези са вирусом можемо очекивати у наредној години. Међутим, буџет је направљен тако да задовољи све наше потребе. Нема смањења плата и иде се на повећање пензија од наредне године, што је законска обавеза. Ми смо у буџету за повећање пензија планирали око 40 милиона КМ”, поручио је Вишковић.

Он је нагласио да је Влада у буџету направила уштеде у свим ставкама гдје је то било могуће, те да се акценат ставља на повећана улагања у јавне инвестиције и Компензациони фонд у који је за наредну годину планирано 90 милиона КМ за помоћ реалном и здравственом сектору.

Вишковић је рекао да је новим буџетом за јавне инвестиције планирано 44 милиона КМ, а повећана су средства када је ријеч о Заводу за запошљавање.

“У том смјеру смо за демобилисане борце, ратне војне инвалиде и дјецу погинулих бораца повећали средства на три милиона КМ за субвенционисање пореза и доприноса за послодавце који запошљавају ове категорије, а имамо и два милиона КМ за самозапошљавање гдје планирамо по 10.000 КМ по појединцу из поменутих категорија”, рекао је Вишковић.

Он је рекао да ће Влада на том плану издвојити додатних пет милиона КМ за суфинансирање пореза и доприноса за послодавце који буду имали повећан број запослених у наредној години.

Вишковић је рекао да ће бити издвојено пет милиона КМ за технолошки развој привреде у Српској.

“Укупно, уштеде су у буџету направљене на нивоу од око 100-105 милиона КМ”, рекао је Вишковић и навео да се то односи и на репрезентацију Владе, путне трошкове, дневнице, смјештај и слично на чему је уштеђено око три милиона КМ.

Он је додао да је подстицај у пољопривреди задржан на нивоу од 75 милиона КМ, наводећи да ће укупна подршка реалном сектору бити на нивоу од око 120 милиона КМ, без средстава Компензационог фонда.

Премијер Српске је рекао да ће буџет на основу процјена Владе бити одржив, иако ће се ићи у задужење због проблема које је донио вирус корона, а што раде све земље.

Према његовим ријечима, задужење Српске је у границама које прописује закон.

Вишковић је рекао да ће на сутрашњој сједници Владе бити донесен обавезујући закључак да јавне фирме у наредне три године праве уштеде од 10 одсто на годишњем нивоу, или да се у супротном њихова руководства суоче са казненим мјерама.

Када је ријеч о новом арамжману са ММФ-ом, Вишковић је подсјетио да су у току преговори и да би ММФ требао у петак дати коначни суд о одређеним примједбама у вези с којима су са стране Српске предложена одговарајућа рјешења, а тичу се односа Републике са Централном банком БиХ.

“Ако не буду уважене примједбе Српске које се тичу преноса надлежности, Српска неће прихватити писмо намјере и аранжман са том институцијом”, каже Вишковић.

Он је рекао на том плану да је Српска спремна да ради на реформама у циљу побољшања стандарда и здравља грађана, али да се, с друге стране, увијек може доћи и до средстава која нису из извора ММФ-а, иако је то тежа варијанта.

“Српска, упркос свему, уредно испуњава све своје обавезе, иако су нам многи раније предвиђали крах”, рекао је Вишковић.

Он сматра да је Влада до сада испунила очекивања и када је ријеч о појави вируса корона и санирању његових посљедица, те да са њим није било разговора о промјени структуре Владе, али да су могуће промјене као што се и до сада дешавало.

Вишковић је рекао да ће се као и до сада пратити епидемиолошка ситуација у Српској и у складу с тим предузимати адекватне мјере.

“Учинићемо све да не дође до мјера ограничења кретања или жзакључавањаж. Наше мјере су дале резултат да имамо посљедњих петнаестак дана уравнотежен број заражених лица. Позивам грађане да поштују мјере и да допринесемо да вирус прође и да се што прије економски и на сваки други начин опоравимо”, навео је Вишковић.

Он је додао је ситуација под контролом, али да се окупљања у јануару требају одвијати у складу са постојећим епидемиолошким мјерама.

Вишковић је рекао на прозивке опозиције о наводним проблемима Српске најбоље говори податак да од почетка појаве вируса до данас Република има више од 2.500 запослених, чему су допринијеле мјере Владе у сарадњи са социјалним партнерима.

Вишковић, који је потпредсједник СНСД-а, рекао је да је та странка направила најбољи изборни резултат до сада, иако се то и са стране опозиције покушава минимизирати због губитка градоначелничких позиција СНСД-а у Бањалуци и Бијељини.

“Опозиција готово гдје год је добила мјесто начелника и градоначелника не може саставити скупштинску већину”, каже Вишковић.

Он је рекао да ће се у складу са својим могућностима Влада понашати одговорно и једнако према развоју свих локалних заједница као што је било и раније.

Вишковић је рекао да није добра одлука ЦИК-а о непотврђивању резултата избора у Сребреници и Добоју. “То је чиста политика и ту ће највећу штету имати људи у тим срединама”, навео је Вишковић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here