Вишковић најавио тужбе због лажних отужби

0
513

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да су лаж и измишљотина све оптужбе о његовом наводном учешћу у догађајима у Сребреници у јулу 1995. године које се посљедњих дана пласирају посредством одређених федералних медија, због чега је најавио подношење тужби због клевете, као и још јачу борбу за Републику Српску.
Вишковић је навео да ће бити неколико тужби и према разним порталима и појединцима, те да ће као легалиста користити законом прописане форме да заштити себе и породицу, као и институцију предсједника Владе Републике Српске.

„Оно што човјека држи у животу јесте то да ли има мирну савјест. Ја и моја породица имамо мирну савјест. Чак ми је и дегутантно коментарисати све те оптужбе и лажи. Зато се нисам оглашавао у протеклих пар дана, јер не желим да се ваљам у блату у којем се ваљају они који ме нападају“, изјавио је Вишковић.

Он је нагласио да не жели да се брани, већ да грађанима Републике Српске каже да је предсједник Владе Српске више него чист.

„Не могу ми за ове двије године /мандата/ наћи никакав криминал, нити корупцију, и онда је због тога вјероватно мало нервоза у Сарајеву – треба девастирати институције Српске“, рекао је Вишковић синоћ за Радио-телевизију Републике Српске.

Наводећи да се ближи кампања за предстојеће локалне изборе, Вишковић је навео да неке партије, а прије свих СДА у Федерацији БиХ /ФБиХ/ не стоје добро и желе да на овај начин прикупе јефтине политичке поене.

„Ја сам можда живио у неком убјеђењу да БиХ можда има будућност и да се дешавања могу усмјерити у правцу да наши грађани живе боље, али је очито да они који се куну у БиХ и на овај начин ударају и онај посљедњи шав да те БиХ не буде“, нагласио је Вишковић.

Вишковић је рекао да је био припадник Војске Републике Српске /ВРС/ у Сектору позадине Главног штаба ВРС као референт саобраћајне службе и да је поносан на то што није окаљао ни образ, нити руке.

Он истиче да према наводима неких медија из Сарајева који га нападају испада да је у најмању руку био генерал којем су били подређени и Ратко Младић /командант Главног штаба/ и остали генерали.

У вези са оптужбама за наводно помагање премјештања масовних гробница и евакуацију заробљених Бошњака 1995. године и да је користио превоз, односно камионе Рудника „Боксит“ Милићи, Вишковић каже да та прича и повезивање њега са неким људима из „Боксита“ апсолутно није утемељена, будући да је на радно мјесто у „Боксит“ дошао 1. августа 1996. године.

„Постоји више него транспарентно, доступно свакоме кога интересује и документација и око тог транспорта, и ко је то радио, и ко је имао за то одговорност, и ко је на крају крајева обављао све те послове“, навео је Вишковић.

Премијер Српске подсјетио је да му је тадашњи високи представник за БиХ Мирослав Лајчак 1. јула 2007. године одузео лична документа на период од четири године, а да му није речено због чега је то урађено.

Вишковић напомиње да је, када се тада распитивао како може тражити заштиту својих права, гдје год се обраћао добијао одговоре да се не може жалити, да не може никог тужити, не може тражити одштету и слично.

„То је трајало до 2011. године. Исто тако како су дошли да ми узму документа, тако су их и вратили, а да ми нико у међувремену није рекао шта ми се то ставља на душу. Тај цех одузимања мојих докумената животом је платио мој отац. Тада је имао тешку операцију срца и када је чуо за одузимање докумената подлегао је након два мјесеца. То носим као ожиљак из тог периода“, рекао је Вишковић.

Он истиче да је апсурд да га оптужују људи који имају веома упитну ратну прошлост, каквих је много у Сарајеву, много близу СДА.

„Одрже Главни одбор СДА и баве се Радованом Вишковићем на основу некаквих лажних свједочења“, каже Вишковић.

Он наглашава да оваквим стварима не даје превише значаја, те да му је ово у неком политичком смислу можда чак и повећало рејтинг.

„То је једно политичко спиновање и разрачун одређених безбједносних служби унутар БиХ. Смета им Милорад Додик и сви око њега, па рачунају, ако се руши предсједник Владе онда ће тако рушити и Додика и СНСД као најјачу политичку партију у БиХ“, каже Вишковић, који је и потпредсједник СНСД-а.

Он напомиње да је све то по оној народној „Држ`те лопова!“, да би се оштрица усмјерила у другом правцу и да би се прави лопови склонили.

Вишковић је изразио наду да ће предстојећи избори ријешити многа питања и да ће неке људе и партије послати у историју, јер праве БиХ више штете него користи.

Премијер Српске је поручио да они који ово раде само јачају снаге у Републици Српској које су спремне да се за њу боре.

„Они мени са оваквим нападима дају још већу жељу да се борим за Републику Српску, за људе који су часни, честити и поштени“, поручује Вишковић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here