Вишемилионска улагања у Источно Срајево (ВИДЕО)

0
416

Источно Сарајево било је и биће велико градилиште, а републичке институције предвођене Владом, наставиће да финансирају развојне пројекте града, као стратешког подручја за Републику.

Порука је ово предсједнице Републике, Жељке Цвијановић, и премијера, Радована Вишковића, који су боравили у Источном Сарајеву.

Источно Сарајево континуирано мијења своје „лице“. Од запуштених варошица на којима су се укрштали макадамски путеви, са покојом аустроугарском грађевином, незаустављиво поприма обрисе модерне градске, за живот и опстојност нараштаја, примамљиве средине.

Од савремене болнице, вртића, школа и факултета, студентских домова, спортских дворана и тргова, комуналне инфраструктуре…и на сваком овом милионском пројекту републичка влада дала је финансијски печат.

– Најбоља је та вертикална координација, вертикална сарадња и када она функционише и грађани осјете заједничку корист – каже градоначелник Љубиша Ћосић.

У својеврсној развојној мисији, републичка власт већ је обезбиједила средства – опет вишемилионска, за реализацију нових пројеката у Источном Сарајеву.

Само у области високог образовања близу 20 милиона. Од нове зграде ректората Универзитета и Музичке академије вриједне 9,3 милиона марака, преко 7,5 милиона вриједног Студентског дома у Источном Новом Сарајеву, који ће у новом руху дочекати кориснике већ с почетком ове академске године, па до Факултета за физичку културу у Палама, за шта је уплаћена прва транша.

– Ми свакако водимо рачуна да се не би дешавало да људи овдје оскудијевају у било чему и да то морају упражњавати у Сарајеву. Према томе, ми смо се опредијелили да градимо овдје и Народно позориште – истакао је премијер Радован Вишковић.

А уз Народно позориште, што је пројекат вриједан око пет милиона марака, у Источном Новом Сарајеву приводе се крају припреме за изградњу основне школе за 650 ученика, вриједне 4,5 милиона.

Развојни низ у граду који међу ријеткима биљежи позитиван миграциони салдо, наставља нови вртић у Паљанском насељу Луке, потом гондола до Јахорине, брза саобраћајница преко Романије, зграда Полицијске управе.

– Источно Сарајево једна је од стратешких тачака развоја Републике Српске и из тог разлога смо усмјерили нашу пажњу и пажњу наших институција да би овдје имали добре и комуналне и инфраструктурне пројекте и све што је било неопходно – закључила је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

И не одустају! У заједничком центру пажње градских и републичких институција је најскупља инвестиција – тунел дужине осам километара који би повезао два градска дијела – од Источне Илиџе и Новог Сарајева до Пала.

Меморандум је веће потписан са кинеском компанијом Синхидро. Раде се студије изводљивости.

А град пркоса и поноса – што Источно Сарајево јесте, на ледини не тако давно започет, наставља да се гради!

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here