Вирус корона најтеже погађа лица са потешкоћама

0
151

Лица са потешкоћама посебно су погођена глобалном пандемијом вируса корона, јер друштвено дистанцирање и самоизолација могу бити немогуће за оне који се ослањају на подршку других, саопштено је из организације „Спасимо дјецу“ /Save the Children/ поводом 21. марта, Свјетског дана особа са Дауновим синдромом.
Из ове организације су навели да су дјеца са потешкоћама под посебним ризиком током ванредних стања јер, између осталог, поремећене рутине могу бити тешке за дјецу из аутистичног спектра или друге којима је неопходна поуздана дневна рутина.

„Многој дјеци са потешкоћама потребни су редовни рецепти и лијекови да би остали здрави и функционални. Са поремећеним функционисањем здравственог система и смањеном могућности здравствених институција да пруже стандардну бригу, дјеца са потешкоћама могу бити у ситуацији да им недостају важни лијекови како би остала здрава“, сматрају у овој организацији.

Ширење вируса, како наводе из организације „Спасимо дјецу“, може смањити независност и повећати рањивост, јер су лична помоћ и подршка кључ независности за многе особе са потешкоћама.

„Карантин и друштвена дистанца могу ослабити систем и мрежу подршке усмјерену на помоћ особама са потешкоћама да самостално живе. Свакодневни живот може бити посебно погођен уколико се кључно особље или чланови породице заразе, те не могу пружати своју подршку“, наводе из ове организације.

Наводи се и да неке од мјера морају бити специфично усмјерене на лица и дјецу са потешкоћама, као што су мјере социјалне заштите како би се одржао континуитет сервиса подршке.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

nine − 4 =