Википедија на српском прва у свијету по провјерљивости информација

0
1152
Википедија на српском је прва у свијету по доприносу провјерљивости информација, пошто је глобална кампања уређивања референци „1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца) сврстала редакцију на српском на прво мјесто по доприносу провјерљивости чланака у овој електронској енциклопедији.

 

Укупно 31 уредник на српском језику унио чак 17.112 референци у чланке гдје су оне недостајале, чиме је Википедија на српском заузела прво мјесто у свијету, саопштено је из ВикиМедије Србије.

Викимедија Србије је у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“, Библиотеком града Београда и Викимедијином заједницом Републике Српске учествовала у кампањи додавања референци на Википедији „1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца).

Кампања је трајала од 15. јануара до 5. фебруара , а осим библиотекара, придружили су јој се и други заинтересовани појединци.

Сваке године се организује кампања уређивања референци у сусрет рођендану Википедије, са циљем повећања поузданости и провјерљивости чланака који се на њој налазе.

Википедија је једно од првих мјеста на које читаоци долазе при потрази за информацијама, што се показало од изузетно значајним током пандемије вируса корона.

Иза српске Википедије слиједе пољска са унесених 4.376 референци и македонска са 3.526 референци.

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here