Видовић: Помоћ привредницима у обезбјеђивању ликвидности

0
591
Министар финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је данас да је Влада Српске креирала гарантни програм за помоћ привредницима у обезбјеђивању средстава за ликвидност и набавку нових технологија, који је посебно значајан за ситне привреднике који ће моћи да дођу до средстава која су им до сада била недостижна у банкама.

“Обавили смо разговор са банкама и оне су то прихватиле”, рекла је Видовићева новинарима у Српцу након што је са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем посјетила предузеће “Перутнина Птуј С”.

Видовићева је појаснила да ће ресорно министарство склопити уговор са банкама које понуде најнижу камату, као и са микрокредитним организацијама, од којих велики број ситних пољопривредних произвођача узима кредите.

“Наш услов је био да те камате буду далеко мање, с обзиром на то да Република Српска гарантује из буџета 70 одсто кредита којег узима сваки појединац”, појаснила је Видовићева.

Гарантни програм је усвојен на сједници Владе Српске на сједници од 2. јула, а преко издатих гаранција од Гарантног фонда пословне банке ће привредним субјектима – малим и средњим предзећима, занатским радњама и свим заинтересованим моћи да издају кредите у сврху ликвидности, набавке неопходне опреме или оног што одреди управа привредног субјекта.

Укупан износ кредитних средстава за овај програм је 238 милиона КМ.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here