Видовић: Мјере Владе допринијеле повећању плата, очекује се даљи раст

0
401
Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да су мјере Владе Српске допринијеле континуираном повећању просјечне плате, те очекује да овај тренд буде настављен.

– Плате морају бити повећане јер значајно расте инфлација – са 6,2 у јануару дошли смо на 7,3 одсто у фебруару. Инфлација расте у свим земљама, негдје више негдје мање, а ми смо на нижој љествици, али и овај удар инфлације нас потреса у Републици Српској с обзиром на нашу величину – рекла је Видовићева.

Она је додала да ће се радити на повећању плата у јавном сектору, али да се очекује од послодаваца да то исто учине и у реалном сектору, уз одређену подршку Владе Српске.

Наводећи да је просјечна фебруарска плата у Српској износила 558 евра, Видовићева је подсјетила да је то повећање резултат мјера Владе Српске које се односе на значајно смањење обавеза послодаваца.

– Смањили смо порез са 10 на осам одсто, неопорезиво је хиљаду КМ и у значајној мјери смо смањили допринос за здравствено осигурање тако да смо доприносе са 32,8 свели на 31 одсто – навела је Видовићева.

Према њеним ријечима, Влада Српске је са становишта буџета дала максималан допринос повећању плата.

– Из буџета смо усмјерили дио пореза на доходак директно за плате радника и за све раднике у Српској то повећање је износило 16 КМ мјесечно. Можда појединачно то није висока цифра, али за 280.000 радника то је ипак значајно – истакла је Видовићева.

Она је нагласила да је Влада задржала старе и увела нове субвенције за подршку привредним субјектима, да суфинансира набавку нових технологија за шта ће износ од 15 милиона КМ вјероватно бити удуплан јер имају велики број захтјева које не желе одбити, а слично ће бити и са издвајањима за набавку технологија у пољопривреди.

– И даље враћамо порезе и доприносе на повећање плата, што значи да свим послодавци у реалном сектору који повећају плату биће им враћени порези и доприноси, кошта их само нето повећање плате. Прошле године исплатили смо више од 15 милиона КМ за то, а ове године очекујемо и више. За новозапослене раднике за прву годину Република Српска сноси трошкове плата. Све то на одређен начин требало би да допринесе повећању плата, јер је то неопходно с обзиром на инфлацију – рекла је Видовићева.

Она је напоменула да је недавно Влада Српске предложила нулту стопу ПДВ-а на основне животне намирнице, као и укидање акциза на нафту и нафтне деривате на рок од мјесец дана.

– Све је то нешто што предузимамо с циљем бољег стандарда, а прије свега подршке социјално угроженим категоријама и из тог разлога смо најавили повећање пензија од 10 одсто, а повећаћемо и борачка давања по свим основама – закључила је Видовићева.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here