Већ почела потражња за уџбеницима

0
813

Иако је до почетка нове школске године остало још мјесец и по, родитељи широм Српске, како би избјегли велике гужве али и непредвидљиву епидемилошку ситуацију због вируса корона, већ увелико набављају уџбенике и остали прибор.

Већина уџбеника за основце већ су на полицама књижара, а када је у питању средња школа углавном се могу наћи они за гимназијалце, док ће књиге за стручне школе у понуди бити нешто касније.

Продаја књига захуктава се у књижарама “Минутица” у Бањалуци, које у понуди имају већину уџбеника.

– Недостаје нешто мало уџбеника и то би требало стићи иза недјеље. Родитељи већ купују књиге и прибор. Очекујемо још веће интересовање у наредном периоду – каже трговкиња из књижаре “Минутица”.

Слична ситуација је и књижарама “Култура”, гдје истичу да родитељи и ученици свакодневно долазе.

– Неки се распитују, а неки купују и то не само уџбенике већ и остали школски прибор. Велике гужве очекујемо од средине августа до почетка септембра – казали су у једној од тих књижара.

Додали су да су цијене на прошлогодишњем нивоу.

– Комплет уџбеника за трећи разред кошта 95 марака, док је за четврти 106,50, пети 99, а шести 150 КМ. Уџбеници без страних језика за седми разред коштају 116 марака, за осми 136,50 и девети 125,50 – казали су у овој књижари.

Да родитељи већ резервишу али и купују уџбенике, потврдили су и у књижарама Завода за уџбенике и наставна средства РС, гдје напомињу да су понудили могућност куповине уџбеника и школског прибора на рате.

– Што се тиче основне школе, још само чекамо да из штампе изађе уџбеник за њемачки језик за осми разред и то је то – казали су једној од књижара Завода за уџбенике и наставна средства РС. Додали су да за средњу школу немају много уџбеника, јер је још рано, те да ће их углавном у понуди имати кад почне школска година и кад ђаци буду тачно знали које књиге професори траже.

Мајка два основца Драгана Обрадовић из Бањалуке каже да је кћерки, која ће у септембру у пети разред, купила све књиге, док је за сина само резервисала, јер још није стигао уџбеник за њемачки језик за осми разред.

– Како бих избјегла гужве у књижарама и продавницама највише због вируса корона ове године сам кренула нешто раније са спремањем дјецу за школу, јер ће у августу бити велике гужве – казала је Обрадовићева.

Бесплатне књиге

Влада Републике Српске ове године финансираће бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда основних школа, као и оне који су треће и свако наредно дијете из породица са троје и више дјеце. За те намјене у буџету РС за 2020. годину планирано је три милиона КМ.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here