Важно да се уради дигитална трансформација у предузећима

0
85

Ћорић је рекао да у том правцу Привредна комора Републике Српске спроводи низ пројеката, а један од њих је “Центар за дигитализацију, подизање конкурентности и иновације у малим и средњим предузећима – Диг ИТ /Диг ИТ/”.

Он је навео да је Комора, свјесна улоге дигитализације у привредним субјектима, формирала Центар за дигиталну трансформацију чији је циљ да се сагледа у каквом су стању привредна друштва по овом питању.

“Већ смо имали пилот-пројекат који је спровођен у 10 предузећа у Српској – пет из области металне, а пет из дрвне индустрије, гдје смо организовали консултанте из Србије. Представници ових предузећа су веома задовољни спроведеним активностима”, рекао је Ћорић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, консултанти из Србије су на стручан и квалитетан начин прошли кроз све производне процесе у овим предузећима, дали одређене препоруке и на тај начин ће домаћа предузећа ући у процес дигитализације и осавремењивања технолошких поступака.

Он је нагласио да су нека предузећа у Српској уложила и 150.000 КМ у дигиталну трансформацију.

“Наш циљ је да кроз Центар за дигиталну трансформацију обучимо, едукујемо и сертификујемо наше стручњаке који ће у нашим предузећима одрађивати те послове, давати препоруке и на тај начин ћемо упослити наше ИТ компаније”, навео је Ђорић.

Директор Сектора за економске и правне послове Привредне коморе Републике Српске Драгана Кокот рекла је да се пројекат “Центар за дигитализациу, подизање конкурентности и иновације у малим и средњим предузећима – Диг ИТ” одвија у оквиру програма “ЕУ фор бизнис” /ЕУ4Бусинесс/ и спроводиће се у наредних 18 мјесеци.

Циљ пројекта, чија је вриједност готово 500.000 КМ, јесте подизање конкуретности и иновација самим привредним друштвима.

Партнери на пројекту, који реализује Привредна комора Републике Српске, јесу Подручна привредна комора Бањалука, Иновациони центар Бањалука, те компаније “Сага” из Бањалуке и “Топинокс” из Прњавора.

Руководилац Центра за макроекономију и унапређење пословања Привредне коморе Републике Српске Оливера Радић рекла је да је циљ пројекта “Платформа за размјену релевантног ИТ искуства, информација, знања и обука, то јест понуде и потражње производа и услуга” – унапређење знања и вјештина привредних друштава када је ријеч о кориштењу различитих информационо-комуникационих алата у пословној комуникацији.

Радићева је истакла да је вриједност овог пројекта, који спроводи Привредна комора Републике Српске у оквиру програмске подршке Централно-европске иницијативе /ЦЕИ/, 45.000 КМ, од чега ЦЕИ подржава са 50 одсто.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

2 × 5 =