Вакцину против короне добиће сваки пети становник Републике Српске

0
625

Од 1,23 милиона доза вакцине против вируса корона које планира БиХ да набави, у РС предвиђена је набавка 400.000 доза, што је довољно за 200.000 становника, казао је Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС.

Истакао је да је Институт већ припремио Нацрт плана за вакцинацију грађана када на располагању буде вакцина против вируса корона.

“Kоличина од 400.000 доза довољна је за 20 одсто становника РС, уколико је ријеч о дводозној вакцини”, истиче Зељковић и додаје да су дате препоруке која је то група становништва која је приоритет за вакцинацију.

И на данашњој сједници Савјета министара било је ријечи о вакцини, а из ове институције је саопштено да БиХ планира набавку 1,23 милиона доза које би, према најавама, могле стићи у првом кварталу наредне године. Усвојен је и извјештај Министарства цивилних послова о закључивању уговора о набавци вакцине (Commitment agreement – commited purchase arrangement) између Савјета министара и Глобалне алијансе за вакцине (GAVI).

“Министарка цивилних послова Анкица Гудељевић и замјеник министра Синиша Илић потписали су у септембру уговор о набавци вакцина”, саопштено је из Савјета министара.

Зељковић је нагласио и да је у РС настављена неповољна епидемиолошка ситуација, те да све већи број позитивних лица захтијева хоспитализацију и подршку респиратора.

“Дешава се велики број случајева да се код младих развије тешка клиничка слика која, нажалост, заврши и смртним исходом”, рекао је Зељковић и навео да је у посљедња 24 часа пријављено 19 смртних случајева код којих је потврђено присуство новог вируса корона, а међу преминулима је мушкарац који је имао 27 година.

Додао је да се у наредном периоду мора учинити све да се тај број сведе на минимум, а да бисмо то постигли, како је истакао, морамо имати и што мањи број позитивних лица на вирус корона. Према његовим ријечима, забиљежен је одређен степен стабилизације епидемиолошке ситуације, када је ријеч о броју позитивних лица, али да је и даље присутан притисак на болнице великог броја позитивних лица која развију средње тешку и тешку клиничку слику.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић каже да се ближи вријеме празника те да грађани морају да се понашају у складу са ситуацијом и ограничењима која су донесена и да их обиљеже у кругу најближе породице, без груписања.

“Имамо велики број смртних случајева, те нам је приоритет чување људских живота, што можемо постићи одговорним понашањем појединаца”, рекла је Ђаковићева.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here