Вакцина скида дио терета с леђа медицинара

0
402
Међу првима у реду за вакцину против вируса корона у Републици Српској је и 14.000 здравствених радника који се скоро годину дана боре против “ковида 19” и који се уздају да ће имунизација скинути бар дио терета са њихових леђа.

Институт за јавно здравство РС  припрема јавну набавку која би требало да буде завршена сљедеће седмице за руску вакцину “спутњик В” у количини од 400.000 доза за 200.000 особа. Директор Института Бранислав Зељковић истакао је да ће вакцинација почети чим стигну прве дозе.

– Процес јавне набавке за руску вакцину приведен је крају, а може се очекивати да ће у Српску путем “Ковакс” механизма идуће седмице стићи “Фајзерова” вакцина – истакао је Зељковић. Рекао је да Српска разговара и са другим произвођачима на који начин би се могле обезбиједити додатне количине. – Паралелно је у току набавка потрошног материјала и додатних капацитета хладног ланца – истакао је Зељковић. Рекао је да је Институт исказао додатне потребе за 50.000 руске и 80.000 доза кинеске вакцине те да ће крајем јануара и почетком фебруара почети едукација здравствених радника. Зељковић је рекао и да је у приоритетној групи за вакцинацију око 14.000 здравствених радника, међу којима су приоритет запослени на инфективним одјељењима, ковид и АРИ амбулантама. У приоритетној групи су и становници с хроничним обољењима и старија популација.

– То је у старту између 150.000 и 200.000 особа – казао је Зељковић и додао да ће, када буду могуће, пријаве за вакцинисање у Српској функционисати путем кол-центара и веб странице.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС навели су да Српска у фебруару очекује прву серију од 200.000 доза вакцине руске производње.

– Предвиђено је да преко “Ковакс” иницијативе буде обезбијеђена вакцинација за око 20 одсто популације земаља које су се пријавиле за ову иницијативу. Сходно томе,  Српска се пријавила за 400.000 доза вакцина, за 200.000 становника, а за које су недавно регулисане и укупне финансијске обавезе – навели су у ресорном министарству.

Директор зворничке Болнице Иван Поповић рекао је за “Глас Српске” да здравствени радници предуго трпе притисак и већ су на измаку снаге.

– Вјерујем да ће вакцине скинути бар дио терета с леђа здравствених радника и стабилизовати ситуацију како би се могли вратити редовним активностима у свим болницама. Радује чињеница да ће медицинари међу првима бити вакцинисани – рекао је Поповић.

Према подацима Института за јавно здравство од петка, вирус корона за 24 часа потврђен код још 92 особе, а преминуло је 14 особа.

Из бијељинске болнице “Свети врачеви” упозорили су да се не смањује број пријема у “ковид” болницама гдје се тренутно лијечи 76 болесника.

– Већи број хоспитализованих је са тешком клиничком сликом, а 18 је витално угрожено – навели су у тој здравственој установи.

Ситуација је и даље несигурна и у Бањалуци,  иако је број заражених мањи у односу на новембар и децембар.

– Права слика у вези са бројем заражених биће јаснија за десетак дана, с обзиром на овај период празника и слава – речено је у петак током сједнице Градског штаба за ванредне ситуације. Наредна сједница штаба заказана је за 1. фебруар, када ће се размишљати о приједлогу ублажавања мјера које се односе на извођење музике уживо у угоститељским објектима.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here